Кнић улаже у пољопривреду

Аутор: dzonioff
249 посета

Општина Кнић кроз различите програме подршке помаже развој и опстанак пољопривредне производње, која је и основна делатност становништва у овоме крају. Кроз локални буџет само прошле године издвојено је 60 милиона динара, а када се додају и субвенције општина Кнић је уложила око милион евра у пољопривредну производњу.
Породица Јовановић у селу Честин код Кнића генерацијски се бави пољопривредном производњом. Извор прихода на њиховом газдинству је тов бикова. Сточну храну сами обезбеђују тако што се баве и ратарством па је производња на овом имању већ годинама одржива.

Аца Јовановић, пољопривредник из села Честин каже: „Радимо око 20 хектара земље да би имали довољно хране за стоку, правимо силажу а имамо и зоб, кукуруз, детелину. Субвенције добијамо и то 10 000 динара по грлу, за краве је више 25.000. Мало се касни са исплатом, али ипак стиже. Мислим да треба да нам дају новац за гориво и ђубриво. За гориво нема повраћаја. Син ми је остао на селу, а надам се да ће и унук кад порасте да помогне деди и тати, видећемо. Будућности на селу има али треба сваким даном да се ради све више да би могло да се опстане.“

Највише новца одлази на механизацију и прикључне машине па помоћ локалне самоуправе сваке године добро дође како би се производња на овом газдинству и даље развијала.

Владан Јовановић, такође пољопривредник из села Честин напомиње: „Прво би требала цена нафте да буде јефтинија. Нафта је много скупа, на њу доста новца одлази. Остало и није толико скупо почев од семена, заштите, кропљења кукуруза и пшенице, ђубриво је скупље али није као нафта. Треба нам у производњи сигурно и више трактора али ево сада смо узели тањирачу преко општине Кнић која нам је помогла.“

Општина Кнић има нешто више од 13.000 становника. Пољопривреда је основна делатност у овоме крају па не чуди што су улагања у њу за прошлу годину била и преко милион евра. Субвенције кроз физичку имовину у виду прикључних машина добило је 555 домаћинстава.

„Осамдесет одсто су износиле субвенције локалне самоуправе док су појединачне инвестиције ишле до 300.000 динара преко којих су пољопривредни произвођачи били у могућности да конкуришу за све оно што им је неопходно у области пољопривредне. Морам и да напоменем да смо финансирали у потпуности ефективну каматну стопу наших пољопривредних газдинстава где је право на кредит остварило преко 300 газдинстава, па је на овај начин пласирано преко 60 милиона инвестиција у пољопривреду, а ако додамо на то и програм субвенција ми онда говоримо сигурно о износу од преко милион евра директних мера подршке пољопривреди“, истиче Зоран Ђоровић, председник општине Кнић.

Развој ове мале општине у Шумадији зависи од пољопривредне производње па ће локална самоуправа и ове године издвојити значајна средства из буџета и то више од 15 одсто кроз различите програме подршке пољопривредним произвођачима.

извор : http://www.rtv.rs

Srodni tekstovi

Оставите коментар