Како ће пољопривредници до јефтинијег горива и шта ако немају НИС-ову пумпу у близини или картицу

Аутор: Gdjakovic
401 посета

БЕОГРАД, 21. новембра 2023. (Бета) – На данашњем састанку представника удружења пољопривредника који протестују са премијерком Аном Брнабић један од понуђених предлога је јефтиније гориво за пољопривреднике, саопштила је Влада Србије.
„Договорено је да се током викенда одржи нови састанак, на коме ће пољопривредници председници Владе предочити одговоре на предложена решења“, наводи се у саопштењу. Додаје се да је окосница изнетих предлога јефтиније гориво за пољопривреднике на свакој пумпи. На пумпама НИС-а цена горива ће уз пољопривредну картицу бити умањена за пољопривреднике на 179 динара по литру и тај износ се додатно умањује за 50 динара по литру на име повраћаја акцизе.
На свим другим пумпама могуће је остварити поврат акцизе од 50 динара по литру. Закон о накнадама који је усвојен 26. октобра ове године дефинише смањење износа за одводњавање у 2023. години за 50 одсто и потпуно укидање те накнаде у 2024. години, уређење тржишта терминске продаје на начин да ће Влада донети закључак којим ће образовати тим који ће имати за циљ усаглашавање законодавног оквира, како би примарни произвођач могао самостално да извози и у коме ће се наћи модел за терминску продају.


Пољопривредници ће након овог састанка прекинути блокаде путева као знак добре воље и у наредним данима, трактора и пољопривредне механизације на улицама у Војводини неће бити, наводи се у саопштењу Владе. Састанку је присуствовала и техничка министарка пољопривреде, шумарства и водопривреде Јелена Танасковић.
Пољопривредници су после састанка у Влади рекли да су њихови захтеви делимично испуњени, али су
прихватили предлог техничке пемијераке да више не блокирају путеве, али ће и даље бити у протесту поред путева.
„Увидело се да постоји могућност терминске продаје и на томе ће се радити. Такође, договорено је да ће у недељу бити састанак у Кисачу и новинари ће моћи да буду присутни“, рекао је после састанка Милета Сланкаменац из Иницијативе за опстанак пољопривредника Србије.
Он је навео да су захтеви делимично испуњени, јер се уређење берзе не може урадити одједном, али да ће се сада радити на терминској продаји.
Истакао је да је Влада инсистирала да се склоне са улица, а да су представници пољопривредника обећали да ће релаксирати блокаде, али да ће остати на путевима док не виде коначна решења. Председник те Иницијативе Горан Филиповић рекао је да ће детаљи бити договорени у недељу и да министарка пољопривреде и премијерка „имају вољу да дође до договора око свих захтева“.
Када је у питању захтев да субвенције за 2024. годину буде 300 евра, односно 35.000 динара, Филиповић је рекао да су се сложили да ће добити 18.000 директних давања, а да ће преосталих 17.000 бити правдано кроз одређене рачуне, за семе, ђубриво.

„Имамо чврст став и ми и они да ће на крају све бити 35.000 динара“, рекао је он. Пољопривредник Мирослав Матковић из Удружења пољопривредних произвођача Суботице рекао је да сви који поднесу захтев за Агро-картицу, добиће је у наредне две недеље. „Коме је у близини НИС пумпа добијаће гориво по цени од 179 динара, и на то иде 50 динара рефакција. А ко нема НИС-ову пумпу близу плаћа по пуној цени, и обећана је рефакција од 50 динара“, рекао је он и навео да та понуда иде пред пољопривреднике да одлуче да ли је прихватају. Протест пољопривредника почео је у понедељак 13. новембра, од када су свакодневне блокаде саобраћаја, а рафинерија нафте у Новом Саду је такође блокирана. Главне захтеве које су пољопривредници изнели као услов за преговоре са надлежнима су уређење робне берзе и скидање акцизе са дизела, за све пољопривреднике, на свим пумпама.

 

Извор: Бета

Srodni tekstovi

Оставите коментар