За пољопривреду 62 милијарде динара у буџету за 2022.

Аутор: draganadpetrovic
424 посета

БЕОГРАД, 22. новембра (Тањуг) – За Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде буџетом за 2022. годину биће издвојено 62 милијарде динара што је увећање од 17,5 посто у односу на иницијални буџет за 2021. годину, речено је данас на седници скупштинског Одбора за пољопривреду.
Представница Министарства финансија Драгана Ђорђевић навела је да је тај износ за 1,8 милијарди динара већи у односу на октобарски ребаланс, односно да је увећање 9,3 милијарде у односу на првобитни овогодишњи буџет.
Она је истакла да је за субвенције Министарства планирано 50,6 милијарди динара што је две милијарде више у односу на ребаланс, а 8,8 милијјарди више у односу на иницијални буџет за 2021. годину.Како је истакла субвенције у сектору пољопривреде чине 35,25 одсто укупних субвенција државе.

Илустрација: Најзначајнија средства од 32,2 милијарде динара усмеравају се ка директном плаћању у пољопривреди

Најзначајнија средства од 32,2 милијарде динара усмеравају се ка директним плаћањима у пољопривреди, за ИПАРД се издваја 6,4 милијарде, а кроз мере руралног развоја пет милијарди.
Државна секретарка Министарства пољоривреде Јелена Благојевић истакла је да је веома задовољна планираним издвајањима кроз буџет за 2022. годину.
„Ово је заиста рекордан буџет што се тиче пољопривреде, и средстава за субвенцију“, рекла је она.
Она је навела да се 81 посто буџета Министарства пољопривреде планира за субвенције.
Председник Одбора Маријан Ристичевић истакао је да је повећање раздела Министарства пољопривреде у предлогу буџета за 2022. годину и веће него што су саопштиле представнице министарстава и да износи 19 посто.
Он је навео да ће са интервенцијама из Дирекције за сточарство током године, што ће износити пар милијарди динара, пољопривреда успети да достигне до пет одсто буџета, колико је законски утврђено.

Без додатне расправе скупштински Одбор за пољопривреду подржао је износ буџетских средстава за Министарство пољопривреде.

Извор: Тањуг

Srodni tekstovi

Оставите коментар