Ево када ће бити исплаћене субвенције и објављени јавни позиви за остале секторе пољопривреде

Аутор: Gdjakovic
692 посета

О ситуацији са малинама и нови субвенцијама?

Наша малина се креће различито у зависности од територије, од 160 динара до 240 динара, а то је изузетно велики распон те морамо водити рачуна – казала је Танасковић. Истакла је да је примарни прозивођач онај од ког све креће и да произвођач мора бити задовољан за свој рад. Танасковић је рекла да држава може да помогне малинарима прављењем амбијента, а цена ће, каже министарка, доћи када се склони све оно што ремети услове тржишта. – Очистили смо старе дугове, немате репове, имате појачане контроле на терену, јако водимо рачуна шта се са чим продаје, да ли се продаје српска или нека друга, ако се продаје нека друга она не може да иде као српска – истакла је Танасковић. На питање да ли је могуће направити системско решење да се сваке године не би разговарало са малинарима, Танасковић је објаснила да је једино решење да се повратни ПДВ од 8 одсто, који иде преко откупљивача, директно даје произвођачима. – Значи да одмах ми као држава дамо тих 8 одсто на рачун да они имају сигурност, а онда ћемо ми имати бољу евеиденцију шта се продали, колико и коме. То су нека системска решења која смо дефинисали сви да су добра – оценила је Танасковић. Она је рекла да су окупљања малинара у Ариљу далеко од спонтаних јер је, према њеним речима, малина актуелна тема и неко сакупља политичке поене да би показао да Влада и председник не раде нешто добро. – Мислим да то не треба да радимо, мислим да народ треба да гледа у одлуке, зато седимо сви заједно, зато се трудимо да заједно нађемо решење. Све друго су интересне групе које имају неки други мотив, а не како да помогну произвођачу – навела је Танасковић. Министарка је рекла да ће следеће недеље бити у Ариљу, Ивањици и Брусу како би пратила шта се на терену дешава и да ли су се ствари помакле по питању цене.

Влада Србије усвојила је Уредбу о ванредној подршци складиштарима малина и вишања. За субвенције је предвиђено 10 милиона динара, а добиће је они који складиште прошлогодишњи род тог воћа, како би измирили обавезе према произвођачима. У образложењу је наведено да део рода 2022. није продат, да засади вишње и малине расту и да је проблем што нема довољно слободног складишног простора, што угрожава овогодишњи откуп.
Министарка пољопривреде, шумарства и водопривреде Јелена Танасковић рекла је данас да око 345.000 пољопривредника користи информациони систем е-аграр.

„Мислим да је ово озбиљна промена коју смо направили са е-аграром и дигитализацијом“, изјавила је Танасковић за Тањуг и додала да помоћу овог система пољопривредници прецизније знају када ће бити исплаћене субвенције државе. Према њеним речима, све се више види добробит увођења дигитализације у пољопривреду.
„Пољопривредници знају шта ће сада бити, колико ће трајати, када ће добити новац, томе је био намењен е-аграр и како одмиче и како која мера пролази, они виде добробит увођења дигитализације у све ово“, закључила је Танасковић, преноси Тањуг.

Субвенције за млеко и друге

Премије за млеко за други квартал биће исплаћене одмах након што се заврши јавни позив који је расписан 3. јула и трајаће до 3. августа, рекла је данас министарка пољопривреде, шумарства и водопривреде Јелена Танасковић.
„Оно што је најбитније сада, други квартал се исплаћује по 19 динара по литру, значи увећано је са 15 на 19 динара и исплата ће ићи када се заврши јавни позив, као што је био случај за први квартал“, изјавила је Танасковић за Тањуг.
Нагласила је и да су истекли рокови за јавне позиве са државном подршком за генетику, краву и теле, тов и пчеларе.
„Пчеларима смо исплатили, за краву и теле смо исплатили, од сутра крећемо исплату за генетику и тов, тако да сточарима већ свакодневно креће прилив на њихов рачун“, истакла је Тансковић. Оно је навела да кад је у питању државна подршка за генетику има преко 60.000 захтева и тренутно је у процесу исплате.

Говорећи о новим јавним позивима, Танасковић је рекла да ће воћари моћи да се пријаве од 17. јула, а 24. јула се пуштају јавни позиви за пријављивање за подстицај за органску производњу, биљну призводњу, сточарску производњу и за набавку грла. „Након тога идемо на примарну биљну и сточарску производњу у августу и у септембру ћемо пустити расадничарима“, истакла је Танасковић. Министарка је рекла да су средства већ пројектована. Она није ништа рекла, овом приликом, о исплати субвенција по хектару.

 

Srodni tekstovi

2 коментари

Jovan 7. јул 2023. - 11:12

Ajde molim te gde na eagraru pise kada cu dobiti subvencije po hektaru?

Одговори
Nadja 31. јул 2023. - 09:17

Стварно ми није јасно о каквом напретку ова (страна) банкарка (такозвана минист.пољопривреде) прича ? После силних нестина које је изговорила има храброст да се јавно експонира ? Образ јој прљав као ђон од обуће !

Одговори

Оставите коментар