ДОБРА ВЕСТ ЗА СВЕ – Ратари прихватили предлог Владе Србије, повећане су субвенције по ха

Аутор: Gdjakovic
769 посета

Пољопривредници прихватили понуду Владе Србије, субвенције повећане 9.000 динара БЕОГРАД, 20. маја 2023. (Бета) – Пољопривредници који су пет дана протестовали блокирајући саобраћај тракторима прихватили су данас понуду Владе Србије, иако нису сасвим задовољни, јер је најважнији захтев повећање субвенција по хектару делимично испуњен и оне ће бити повећане 9.000 динара, рекао је вечерас представник удружења „Наше млеко“ Дејан Трајковић. Он је за агенцију Бета рекао да ће наставити притисак на владу да се повећава буџет за пољопривреду наредне године како би домаћа пољопривреда била конкурента иностраној. Договор после преговора који су трајали пет и по сати, према речима пољопривредника, одмах ће ступити на снагу, а блокаде саобраћаја су укинуте око 19.00. „Договорено је да се на име акцизе за 100 литара горива у новцу исплати пољопривредницима 6.000 динара и још 3.000 динара, па ће укупне субвенције по хектару бити уместо 9.000 динара 18.000 динара и важиће за највише 20 хектара, а не како су тражили за сву регистровану земљу“, рекао је Трајковић. Додао је да ће цена пшенице коју држава купује бити на нивоу берзанске, а биће преполовљена и накнада за одводњавање, која ће следеће године бити потпуно укинута. Сточарима је понуда остала иста као што је договорено пре два дана са представницима два удружења, премија за млеко уместо 15 динара по литру биће 19 динара, а уводи се прелевман за полутврде сиреве од 300 динара по килограму. Регрес по крави биће повећан са 30.000 динара на 40.000 што је пре два дана договорено.

Представник Удружења пољопривредних произвођача из Суботице Мирослав Матковић изјавио је вечерас да ће се сви трактори повући са улица, а да он лично није претарно срећан понудом коју су добили од Владе. „Понуда је таква какава је. Ми и да хоћемо и да нећемо морамо да се вратимо на њиве. Врло брзо ће се завршити послови, па ћемо видети шта ће бити“, рекао је Матковић за ФоНет. Он је рекао да је данас на састанку удружења пољопривредника са премијерком Аном Брнабић и министром финансија Синишом Мали много тога обећано, али да ће видети шта ће бити испуњено јер „папир трпи све“. „Нисам одушевљан, али став је да се повучемо. Став је да смо прихватили, али ја се не осећам као победник. Ово смо могли да добијемо и пре две недеље“, казао је Матковић и додао да је то исто рекао и на данашњем састанку.

Подсећамо, пољопривредници су држали под блокадом улицу испред Новосадског сајма, где је данас почео јубиларни, 90. Међународни пољопривредни сајам. Ово је био пети дан како пољопривредници протестују у Новом Саду, блокирајући саобраћајнице и мостове у главном граду АП Војводине.
Пољопривредници су рекли да ће „размотрити могућност“ блокаде свих улаза на сајам, уколико
преговори не буду ишли у смеру који је у њихову корист.  Они су од јутрос правили буку тракторима пред отварање Пољопривредног сајма, када су и звиждали министарки пољопривреде Јелени Танасковић. Ипак све се завршило договором и прекидом блокада.

Извор: Бета, ФОНЕТ

Srodni tekstovi

2 коментари

Slobodan 21. мај 2023. - 12:05

Ja nisam dobio ni prvi deo od 9000 rsd.

Одговори
Samo istina 22. мај 2023. - 18:57

Opet se neko „ugradio“!!! 🤣Kao i uvek u pregivorima sa vladom. Sindikati za minimalac(gledaju svoje dupe), kao i ovi, korumpirani.

Одговори

Оставите коментар