Данас исплата субвенција за сточаре

Аутор: Gdjakovic
388 посета

Министарка пољопривреде, шумарства и водопривреде Јелена Танасковић рекла је данас да су протести пољопривредника основани када нема дијалога, а пошто је разговарала са 20 удружења за три месеца, прошлонедељни протест произвођача млека је, према њеним речима, „била нека друга врста представе“.

„Мени су протести основани када нема дијалога, за три месеца сам се видела са више од 20 удружења која је представљало у просеку од шест до 10 пољопривредних произвођача, на разговорима су били и покретачи протеста, па заиста мислим да је то била нека друга врста представе, а не она која би требало да доведе до конкретног решења“, рекла је Танасковић на ТВ Прва.

Додала је да је од произвођача тражила предлоге и да су за сваки прављене калкулације за могуће субвенције у овој години. Навела је да су пољопривредници тражили да се укине забрана увоза млека, да је она укинута 1. фебруара, а да је протест био 3. фебруара.

Танасковић је рекла да пољопривредници траже и да се контролише увоз млека што се и чини, а да је један од захтева да се премија за млеко са 10 динара повећа на 20 динара, што би државу из буџета коштало осам милијарди динара.

Она је рекла да би повећање те премије био ризик јер се не зна да ли би тај новац завршио код произвођача, и да мисли да су директне субвенције по грлу боља мера.

„Ко може да гарантује да млекаре не би за тај износ премије за млеко смањиле откупну цену млека“, упитала је Танасковић.

Додала је да је разговарала са представницима млекара и замолила их да сада, када пада цена млека, да не смањују откупну цену и да „поднесу терет за три месеца, па ће се за даље видети“ и да чека одговор.

Танасковић је рекла да ће данас бити исплаћене премије за млеко за четврти квартал прошле године, да су субвенције за сунцокрет исплаћене у петак и да су укупно износиле четири милијарде динара.

Произвођачима млека ће, према њеним речима, до краја марта бити испоручено и 26.000 тона меркантилног кукуруза, а да је до сада од те количине подељено 1.000 тона.

Она је рекла да пољопривредници не треба да имају страх од уводјења е-аграра јер ће убрзати исплату субвенција. Истакла је да се за идентификациони е-ид број за 15 дана пријвила 61.000 пољопривредника и позвала их да се за помоћ обрате саветодавним службама.

Танасковић је рекла да ће увођење јавног позива, уместо правилника за конкурисање за субвенције, убрзати исплату и да неће бити прескочена ни једна субвенција, а најчешће се пољопривредници жале на неће добити тај подстицај за јунице, првотелке.

Србија је, према њеним речима, „апсолутно безбедна“ што се тиче основних животних намирница и да на залихама има пшенице за 20 месеци, кукуруза за 13 месеци, а уља за 30 месеци.

Она је рекла да је конкурс за куповину машина „сјајан“ јер је 50 одсто средстава од цене неповратно, 40 одсто кредит, а десет учешће полопривредника.

Она је рекла да је велика заинтересованост за те конкурсе и да статистички подаци говоре да је сваки трећи трактор у Србији купљен уз помоћ те мере.

Извор: Бета

Srodni tekstovi

2 коментари

Dalibor 6. фебруар 2023. - 14:23

Poljoprivrednici tražili da se ukine zabrana uvoza mleka ? Ko koga ovde zeza?

Одговори
Zoran Milićević 7. фебруар 2023. - 05:03

Ministarka manipuliše podacima i ne iznosi istinu, za mnoge stvari. Ako se sastala, kako kaže sa mnogo udruženja, pa i dan pre protesta, zašto su poljoprivrednici izašli na protest. Ona ne priznaje mnoga dugovanja koje ministarstvo duguje poljoprivrednicima kao, mnogi predmeti nisu obradjeni, mnogima nisu napisana rešenja i njima ne želi da isplsti ta dugovanja, i ona ne priznaje mnoga ta dugovanja, kao subvencije podsticaji po priplodnom grlu, subvencije za prvoojagnjene, prvoojarene, prvopraskinje i prvoteljkinje, za poljomehanizaciju, uopšte nije radpisan poziv za autohtone rase, kao i razna dugovanja po mnogim osnovama koja je ona sama nama priznala ali ne želi da plati jer kako nam je rekla ona nije bila na mestu ministra tada. Na sastancima se ponaša malo je reći nekorektno i arogantno. Pošto se ne razume i nezna mnoge stvari u poljoprivredi izvrće činjenice

Одговори

Оставите коментар