Стручњаци и домаћин на истом задатку: поправка земљишта

Аутор: Gdjakovic
35 посета

Дубока обрада земљишта, позната и под називом риголовање, представља темељни агротехнички поступак који се често примењује пре подизања вишегодишњих засада. Оваква обрада подразумева растресање, дробљење и премештање земљишних слојева како би се кореним системима гајених биљака омогућио бољи раст и развој. На тему дубоког орања разговарали смо са Бобаном Лазаревићем, наставником Пољопривредно-хемијске школе „Др Ђорђе Радић“ из Краљева.

Перица Дуканац је домаћин парцеле на којој се изводи практични приступ риголовању. Три генерације на овом газдинству у Грдици обрађује 40 хектара земље и на везу има 80 грла крупне стоке. На већем делу паецела прошле године су имали огромне губитке прво од поплава јер су оранице близу Мораве а након тога од града који је ,,утукао,, пресејане њиве.  Ову меру до сада каже  није примењивао на својим парцелама.

Бобаном Лазаревић

Бобан објашњава да риголовање није само захтеван посао са техничке стране, већ и захтева пажљиву организацију и планирање. Обрада се врши на дубини од 60 до 120 центиметара у зависности од карактеристика земљишта, климатских услова и врсте биљке која се сади. Изузетно је важна јер омогућава проходност и пропусност вишеслојног земљишта, што је кључно за добро укорењивање и отпорност биљака на варијабилне услове.

Од значаја је напоменути и ефекте риголовања који доприносе бољем здрављу земљишта и бољем развоју биљака. Стварање плужног ђона испод површине земљишта може довести до стагнације воде и ограничавања приступа хранљивим материјама. Због тога је периодично риголовање кључно за разбијање ових слојева и осигуравање бољих услова за раст биљака.

Мера риголовања је такође од великог значаја у периодима променљивих климатских услова. У сушним периодима, биљке дубљим коренима успевају да приступе води која се налази у дубљим слојевима земљишта, док током обилних киша, правилно ригловано земљиште спречава задржавање вишка воде и на тај начин штити коренов систем биљака.

Бобаном Лазаревић

Наставник Лазаревић такође наглашава да се у оквиру пољопривредно-образовних пројеката сад увелико користе ове практике како би се објасниле предности и методе риголовања младим агрономима и пољопривредницима. Пројекти као „Јачање отпорности сектора пољопривреде на елементарне непогоде“, који финансира Европска унија и спроводи Организација за храну и пољопривреду УН, имају за циљ да промовишу одрживе и климатски приступачне пољопривредне практике.

Три разлога зашто треба риголовати

Иако се често примењује на псеудоглејевима и тешким земљиштима која лоше пропуштају воду, дубока обрада земљишта такође може значајно побољшати квалитет и продуктивност песковитих земљишта. Пored побољшања дренаже, ова обрада помаже у бољем укорењивању биљака, што може бити кључно у периодима високих температура и суше.

Данас примењују модерне машине за дубоко орање, концепт дубоке обраде земљишта није нов. Римљани су, на пример, користили специјализоване ораче који су могли достићи веће дубине за обраду земљишта како би припремили земљиште за интензивну пољопривреду, доказујући да је заоравање на већим дубинама било важно још у древним цивилизацијама.

Риголовање или дубока обрада земљишта моћно доприноси очувању биодиверзитета тла. Наиме, овим процесом се активира живот у тлу дубље од уобичајеног орања. Микроорганизми и други биолошки агенси који живе у тлу подстичу на распад органске материје и тако побољшавају структуру и плодност земљишта.

Srodni tekstovi

Оставите коментар