Пепео у заштити биљака користи све више повртара

Аутор: draganadpetrovic
291 посета

Рано пролеће измамило је пољопривреднике у баште и на оранице како би земљу припремили за сетву, а већ засејано поврће заштитили. Бројни повртари, попут Славка Дамљановића већ увелико на својим парцелма.

– Ја сам већ посејао грашак, превентивно сам сипао пепео како би све било еколошки чисто и здраво. Поред грашка, засејао сам лук, шаргарепу, першун, зелену салату, кромпир… У мојој башти је све органски, једино ћу хемијске препарате користити за кромпир због златице – рекао је за РИНУ Славко Дамљановић из Љубића.

Пепео је све популарнији начин заштите биљака, а важно је да се добије од чистог дрвета.

Илустрација: Важно је да пепео буде од чистог, изгорелог дрвета

Он је истакао да је парцелу у којој сеје поврће оплеменио кречом због црва, а а због квалитета земљишта. Када је у питању поврће, струка саветује пре свега примену превентиних мера, како би се спречила појава болести и штеточина.

– И плодоред може бити један од мера заштите, значи смена усева четворогодишњи И петогодишњи плодоред. Иначе, с обзиром на то да је у нашем крају у повртарству највише заступљена производња кромпира, важно је повртарима скренути пажњу да је највећа штеточина кромпиров мољац, посебно у крајевима у долини Западне Мораве – рекла је Љиљана Стојковић Јовановић, саветодавац за заштиту биља Пољопривредне саветодавне стручне службе Чачак.

Она додаје да су најугроженије сорте кромпира оне које се ваде крајем августа и почетком септембра.

Превентивне мере које би могле да ставе под контролу ову штеточину су најпре избор сорте кромпира из ранијих рокова сетве, затим семе мора бити здраво, као и примена четворогодишњег и петогодишњег плодореда, истакла је Јовановићева.

Извор: https://www.blic.rs/biznis/privreda/povrtari-krenuli-u-nove-pohode-slavko-iz-cacka-vec-posejao-grasak-luk-i-krompir-sve/h9xes1n

ФОТО: Pixabay

Srodni tekstovi

Оставите коментар