Штете какве нисмо видели годинама – погледајте на шта нам личе најплодније њиве

Аутор: Gdjakovic
398 посета

Према првим проценама, највише има штете на сунцокрету, чији је корен сасвим страдао, док је кукуруз полегао делимично или сасвим, а за репу и соју последице ће се знати у наредном периоду. Тамо где непогода није било у ноћи између среде и четвртака било је недељу дана раније – 13. јула.

Ћуди климе све чешће остављају последице код пољопривредних култура, али то изгледа не плаши одвише пољопривреднике, пошто се само малобројни опредељују, да за сваки случај, осигурају усеве. Мада сваки динар од осигурања може да буде користан када су примарне пољопровредне кулутуре све јефтиније, а трошкови сетве све скупљи.

Очекује се вишак од 100.000 тона шећера за извоз, да ли ће то снизити цене?

 

Ветар подигао мреже над поврћем

Последице јаког невремна оставиле су последице и на поврће и то не само код повртара који га узгајају на њивама и отвореном простору већ и код оних који га гаје на ораницама, али имају мреже.

Повртару Дејану Чуло из Пригревице удари ветра су подигли мрежу подинтуту на пет јутара где гаји паприке, парадајз, краставце…

– Мада ми поврће није страдало, ипак имам штету, пошто су удари ветра подигли мрежу и због тога ћу са радницима бар два-три дана изгубити да је поново наместим – казао је Чуло за „Дневник”.

Град тукао и прошле недеље

Пољопривредници из Надаља и Турије у општини Србобран нису имали штету од невремена ове седмице већ пре недељу дана. Лед је тукао по усевима на површинама од 1.000 до 1.500 хектара под кукурузом, сојом, шећерном репом и сунцокретом. На неким њивама штета је потпуна, а негде се креће од 20 на навише. Месна заједница Турија формирала је комисију која треба да иде по њивама и попише какве су штете настале. Члан комисије пољопривредник Саша Атанасковић каже да оштећених усева највише има у Турији и Надаљу, а да су њиве у Србобрану биле поштеђене ћуди климе.

АНАЛИЗА: тржиште пшенице и стање залиха


По речима ратара Радослава Адамовића из Крчедина у инђијској општини, мало пољопривредника осигурава усеве, на то нису научени, а с друге стране Адамовић каже и да су осигурани, земорадници би опет били у губитку јер осиграње размере штете не плаћа адекватно.

– Можда је само два, три одсто њива осигурано, што довољно показује какав је однос земљорадника према осигурању усева и обрнуто колико осигуравајуће куће гледају на размере штете, наш труд и уложени новац – навео је Адамовић.

У олујном невремену, праћеном јаким ветром и кишом, које је захватило прексиноћ Србију најгоре је прошла територија града Сремска Митровица, Такође, пољопривредници из Бачког Поља, Деспотова и Куле претрпели су огромну штету, али су неки крајеви остали поштеђени.

„У мом крају је синоћ дувао јак олујни ветар, али није било градоносних падавина”, рекао је Јанко Хрћан из војвођанског села Кисач. Како је навео, „ми смо за длаку избегли град, ове године смо остали поштеђени”.

З. Делић

Извор:

https://www.dnevnik.rs/ekonomija/poljoprivreda/nesagledive-posledice-nevremena-u-vojvodini-suncokret-kukuruz-i-soja-obrali

Srodni tekstovi

Оставите коментар