Чудо у Холандији: Пешачки мост од лана и биосмоле

Аутор: draganadpetrovic
293 посета

После паметног кружног моста из 2019. и моста направљеног уз помоћ 3 Д штампача који је краљица пустила у промет 2021. Холандија се поново уписала у историју. Овог пута свету су представили први пешачки мост који је комплетно направљен од биокомпозитног материјала који се састоји од лана и посебне биосмоле.
Мост је отворен крајем априла у холандском градићу Алмере где се до октобра одржава се светска изложба хортикултуре Floriade Expo 2022. На овој манифестацији ће бити приказана решења, иновације и технологије за зеленије и здравије, одрживе градове будућности.

Илустрација: У мост су уграђени сензори који прате понашање материјала и безбедност пешака

Лаган материјал чврст као челик
Отварајући овај потпуно јединствен мост на планети, градоначелница града Алмере Анк Билвелд Шоутен је рекла да је узбуђена што је њој припала част да отвори овај мост чију изградњу је и сама будно пратила.
– Као градоначелник Алмереа веома сам поносан што је мој град партнер у овом фантастичном пројекту. Веома сам срећна што ћемо у нашем граду имати јединствени мост направљен од природних материјала. Овај пројекат је изузетно важан, не само за Холандију већ и за Европу, јер нам је више него икад потребна здравија економија заснована на био-разградивим материјалима како бисмо смањили зависност од фосилних горива. Желимо да дамо свој допринос у очувању здраве животне средине и боље будућности за све нас – нагласила је она.
Мост је направљен од лаганог, али изузетно стабилног материјала који по чврстини може да се мери са алуминијумом и челиком. У конструкцију грађевине уграђено је 100 сензора који непрекидно прате понашање биокомпозитног материјала од кога је мост направљен.
На овај начин се прати његова безбедност при свакодневној употреби, а пешацима који га користе омогућила сигурност преко преласка моста. Процена је да овај мост у Алмереу може да издржи десетак година свакодневне употребе.

Илустрација: Мост је свечано отворила градоначелница града Алмере Анк Билвелд Шоутен

Мост који може да се рециклира
Након што истекне рок трајања овог моста, његови остаци моћи ће да се уклоне биолошким рециклирањем. Овај мост део је великог пројекта Европске уније који води тим од 15 различитих научника и инжењера на Технолошком универзитету у Ајндховену.
Ово је први од три планирана моста који ће се градити на овај начин. Исти овакав мост добиће до краја године и немачки град Улм, родно место Алберта Ајнштајна. Наредне године биће завршен још један мост од биокомпозитног материјала на југу Холандије у граду Bergen op Zoom. Укупан буџет за изградњу сва три моста је 6,86 милиона евра.
Научни се надају да ће кроз проучавање овог моста у Алмереу моћи да стекну бољи увид у понашање биокомпозитних материјала који би могли да се искористе и у друге сврхе.
Уколико заживи ова идеја и више оваквих мостова почне да се прави и поставља по свету, то би значајно умањило емисију штетних гасова, посебно угљен-диксида у атмосферу, који се стара у грађевинској индустрији приликом израде класичних мостова од гвожђа и челика.

Илустрација: Рок трајања овог моста је 10 година
Биокомпозитни материјали су направљени од најразличитијих, међусобно различитих природних материјала као што су целулоза, лан, влакна конопље који су чврсто спојени и додатно ојачани влакнима угљеника. На овај начин се добија нов, потпуно другачији материјал који је много чвршћи у односу на појединачна својства самих материјала који улазе у компоненту.
Биокомпозитни материјали до сада су се у грађевинарству углавном користили за изолацију стамбеног простора.

Извор: Агробизнис магазин

Srodni tekstovi

Оставите коментар