Утицај климатских промена на принос пољопривредних култура

Аутор: draganadpetrovic
282 посета

Стварање сорти и хибрида толерантнијих на измењене климатске услове као и промена технологије узгоја кључни су за умањивање последица које проузрокују екстреми као што је то суша. Уз наведено, и производити у условима наводњавања и ратарске биљне врсте.

Др Горан Бекавац каже да је агрономска наука и струка још пре десетак година указивала на проблем глобалних климатских промена и њиховог негативног утицаја на принос пољопривредних култура. Последњих година посебно су учесталије суше, због чега је бар када је реч о производњи кукуруза кључно применити мере адаптација.

„Мере адаптација на климатске промене подразумевају две групе активности, а једна јесте мењање технологије производње, а друга је рад на генетици и оплемењивању . Обе ове стране подједнако доприносе успеху у производњи. Технологија производње подразумева конзервацијско ратарење које ће нам обезбедити ,да сачувамо сваки милиметар падавина у земљишту. Са друге стране, морамо водити рачуна о генетици и ми управо трагамо за хибридима, који поседују највећу толерантност на високе температуре и недостатак падавина“, објашњава Горан Бекавац са Института за ратарство и повртарство, Нови Сад.
У којој мери је могуће,успоставити и реализовати наводњавање кукуруза у Србији и да ли је и та агротехничка мера значајна.

„Ми не користимо потенцијале наводњавања а имамо их, и када је кукуруз је у питању наводњавају се семенски кукуруз, а меркантилни кукуруз наводњава само мали број произвођача. А да ли би требало да се наводњава – свакако да би“, каже Бекавац.

Илустрација: Суша је овог лета значајно умањила принос кукуруза и у Србији

Пољопривредници са којима смо разговарали, кажу да због учесталијих суша намеравају да заливају и ратарске биљне врсте и тиме ублаже губитке у приносима.

„Наводњавање није сад само, да развучете тифон или кишна крила, то мора као и у сваком послу, да му се приступи студиозно. Да, размишљао сам да успоставим систем за наводњавање. Каква ће реализација бити – то ће време показати“, сматра Бранислав Црвени из Турије.

Подсећамо, урађени су значајни помаци ,у повећању површина под системима за наводњавање у Србији, средствима из Абу Даби и Фонда као и кроз Националне мере подршке Министарства пољопривреде и Покрајинског секретаријата за пољопривреду.

Извор: https://rtv.rs/sr_ci/vojvodina/novi-sad/uticaj-klimatskih-promena-na-prinos-poljoprivrednih-kultura_1392612.html

ФОТО: Pixabay

Srodni tekstovi

Оставите коментар