Течно дрво на поклон од банке!

Аутор: Gdjakovic
147 посета

Свет пун срца је свет пун прилика, парола је под којом је НЛБ Комерцијална банка Граду Ужицу и београдској општини Стари Град, донирала Лиqуид 3 течно дрвеће, потпуно ново решење за пречишћавање ваздуха и револуционарну иновацију Института за мултидисциплинарна истраживања Универзитета у Београду.
Укупна вредност донације ових првих урбаних фото-биореактора, осмишљених тако да уклањају угљен-диоксид и загађење у срединама где су њихове концентрације највеће и где нема довољно простора за садњу дрвећа, износи скоро шест милиона динара.

– За НЛБ Комерцијалну банку успех се мери двојако – не само изванредним пословним резултатима, већ и позитивним променама које иницирамо у друштву. У претходном периоду интензивно смо радили на остварењу циљева одрживог пословања и за кратко време успели да обезбедимо снабдевање електричном енергијом искључиво из обновљивих извора, као и да у потпуности дигитализујемо бројне процесе. Уз додатну инвестицију наше матичне НЛБ Групе, успешно смо окончали сложен процес комплетне реконструкције наше централне пословне зграде, која је сада трансформисана у паметан, одржив и потпуно зелени објекат. Упоредо са интерним активностима, настављамо снажну подршку развоју зелене агенде кроз пласман одрживих производа грађанима и привреди, али и друштвено одговорне акције, попут донације течног дрвећа – истакао је Властимир Вуковић, председник Извршног одбора НЛБ Комерцијалне банке и додао да кроз ову активност банка наставља да усмерава своје капацитете, енергију и ресурсе у правцу стварања одрживе будућности за генерације које долазе.

Фото: Предраг Тодоровић
Он је напоменуо и да су запослени НЛБ Комерцијалне банке, на основу различитих критеријума попут загађености, индустријске активности, интензитета саобраћаја, даљинског грејања, али и одсуства услова за пошумљавање, одабрали Ужице и Стари град, као локације на којима ће бити постављено течно дрвеће.

– Драго нам је што је и НЛБ Комерцијална банка препознала значај улагања у иновативна решења озелењавања јавних површина. Позивамо и друге привредне субјекте да иницирају сарадњу са локалним самоуправама, уз подсећање да само удружени јавни, приватни и невладин сектор могу донети бољитак целокупној заједници – истакао је председник ГО Стари град, Радослав Марјановић.

Течно дрвеће, изум тима домаћих научника, награђено је као једно од најбољих иновативних и климатски паметних решења у оквиру пројекта Програма Уједињених нација за развој. У питању је акваријум, испуњен са шест стотина литара воде и алгама, које пречишћавају ваздух и производе кисеоник. Уједно, овај систем је мултифункционалан – направљен је као клупа, пуњач за мобилне телефоне и ноћно светло, а има и соларну плочу, што омогућава да за свој рад користи обновљив извор енергије.

– Част нам је што смо захваљујући НЛБ Комерцијалној банци поставили Лиqуид3 на Тргу партизана у нашем граду, јер Ужице континуирано ради на побољшању квалитета живота и здравља наших суграђана. Прва смо локална самоуправа која суфинансира мере енергетске ефикасности индивидуалних објеката. Препознати смо и као град који осмишљавањем иновативних решења успева да побољша квалитет ваздуха у урбаној зони, а све је мерљиво кроз редовне мониторинге – каже градоначелница Ужица Јелена Раковић Радивојевић.

Фото: Предраг Тодоровић
Први урбани фото-биореактор постављен 2021. године испред зграде Општине Стари град у Београду, побудио је велико интересовање домаће и стране јавности, али и светских медија.

Донација течног дрвећа део је шире регионалне иницијативе, у оквиру које су све банке-чланице НЛБ Групе подржале различита удружења, хуманитарне организације и угрожене групе у укупном износу од готово 59 милиона динара.

Извор: ИНФОРМЕР, НЛБ

НЛБ Комерцијална банка, Предраг Тодоровић

Srodni tekstovi

1 коментар

Branko 3. мај 2024. - 11:51

A drvece? Sramota

Одговори

Оставите коментар