Стара планина постала Национални парк – бољитак за туризам и пољопривреду

Аутор: Gdjakovic
527 посета

Стара планина, планинe Кучај и Бељаница постају национални паркови, ово су прва два национална парка која ће бити проглашена у Србији након 40 год.  Како јавља новарка РТС-а Маја Мијалковић, Стара планина требало је још 70их година прошлог века да буде проглашена националним парком, тада се то из неких разлога није десило. Међутим ето после 40 и кусур година Стара планина заправо добија статус који јој и припада. А зашто је то важно разговарала је са Драганом Тончић, начелницом Пиротског округа.

На пирање због чега је било важно да Стара планина она добије највећи степен заштите? Драгана Тончић, начелница Пиротског округа: „Стара планинаје бисер међу планинама. Становништво нашег округа и становништво које гравитира ка Старој планини, као и заљубљеници у туризам, су добили најбољи новогодишњи поклон. Завод за заштиту природе је израдио студију којим се сврстава Стара планина у ред националних паркова и она је доступна на сајту Министарства заштите животне средине и биће национални парк ограничен са 116 000 ха, то је само полазна основа где ћемо ми градити и развијати даље туризам, с обзиром на добру путну инфраструктуру, на једној страни и развој привреде на другој страни, наравно егал је и заштита животне средине о којој морамо да водимо рачуна и да бринемо за наше генерације. Оно чиме се ми поносимо и шта је карактеристично за Стару планину и шта ће тек у будућности донети бенефите, јесу непрегледни пашњаци и ливаде на којима има преко 200 врста ендемских врста биљака, којима се напаса наше пиротско јагње и препознатљиво и познато свуда, ту су бистри потоци, водопади, столетне шуме и наравно морамо о томе водити рачуна и подићи туризам на једну вишу лествицу, што се тиче развоја целог овог краја, наравно очекујемо да са овом констатацијом да смо национални парк привучемо и већи број туриста. Нажалост корона је која већ две године за нама на једној страни је донела и нама и локалном становништву откриће неких делова Старе планине које нисмо ни знали, тако да је туризам у претходне две године на територији Старе планине, на територији нашег округа знатно повећан и наравно трудићемо се да у наредном периоду имамо као императив заштиту животне средине на једној страни, а на другој страни развој туризма.

Ово нека буде и буде позив за све оне који воле нетакнуту природу да дођу и добродошли су у НП Стара планина. Министарство пољопривреде недавно је усвојило листу места са отежаним условима рада где се субвенције увећавају за 15%, дакле износе 65% и то се свакако односи сада и на нови Национални Парк Стара планина као и на сва насељена места у другим Националним парковима.

Листу можете погледати овде:

https://agropress.org.rs/%d0%b1%d0%b8%d1%99%d0%bd%d0%b0-%d0%bf%d1%80%d0%be%d0%b8%d0%b7%d0%b2%d0%be%d0%b4%d1%9a%d0%b0/%d0%bc%d0%b8%d0%bd%d0%b8%d1%81%d1%82%d0%b0%d1%80%d1%81%d1%82%d0%b2%d0%be-%d0%bf%d0%be%d1%99%d0%be%d0%bf%d1%80%d0%b8%d0%b2%d1%80%d0%b5%d0%b4%d0%b5-%d0%bf%d1%80%d0%be%d1%88%d0%b8%d1%80%d0%b8%d0%bb%d0%be/

Srodni tekstovi

Оставите коментар