Пошумљавање и озелењавање све важније у борби против климатских промена

Аутор: Gdjakovic
259 посета

Након увођења процеса регенеративне пољопривреде код својих добављача поврћа, Nestlé наставља са еколошким праксама и у престоници, па је тако у протеклим недељама посађено 400 дрвећа и других биљних култура широм београдских тениских клубова. Више од 50 малих тенисера и основаца у пракси је учило колико је зеленило важно за нашу планету и није им било тешко да се „ухвате“ рукавица и ашова и засаде црни бор, брезу, тују смарагд, јапанску црну шљиву, ловор вишњу и многе друге врсте.

„Сада је право време да младима представимо важност бриге за животну средину и значај сваког појединачног дрвета. Као највећа прехрамбена компанија на свету, имамо одговорност да учинимо све што је у нашој моћи и да својим примером покажемо на које начине можемо да допринесемо борби против климатских промена. Наше нове саднице имаће адекватну бригу и одржавање захваљујући партнерима из ЈП ‘Србијашуме’ и Тениског савеза Београда“, изјавила је Марјана Давидовић, генерална директорка компаније Nestlé за Србију, Црну Гору и Северну Македонију.

Осим што смањује концентрацију угљен-диоксида у ваздуху, упијајући и до 30 кг на годишњем нивоу, свако одрасло стабло годишње емитује у атмосферу око 20 кг свежег кисеоника, што је довољно да задовољи дневне потребе две особе, а својом крошњом задржава загађујуће честице, које могу да изазову различите здравствене тегобе. Тако ће, када достигну пуну величину, ових 400 стабала филтрирати по 100 кг прашине, што за главни град Србије на годишњем нивоу значи 40 тона мање прашине у ваздуху.

Двеста милиона стабала за 9,3 милиона тона мање CO2

План компаније Nestlé на глобалном нивоу подразумева садњу 200 милиона стабала до 2030. године у оквиру глобалног програма пошумљавања, који је само један део опширног и свеобухватног Net Zero Roadmap plan-а, чиме се предвиђа постизање нето нулте емисије гасова са ефектом стаклене баште до 2050. године. Борба против климатских промена једна је од најважнијих ставки у дугорочној стратегији компаније, што укључује бројне иницијативе уперене ка смањивању карбонског отиска на околину и регенерацији земљишта на локацијама на којима компанија послује.

Дрвеће које је планирано за садњу до краја ове деценије елиминисаће око 9,3 милиона тона угљен-диоксида из атмосфере. Локални утицај ове иницијативе можда се најбоље огледа у програму регенеративне пољопривреде, који је у Србији започет 2021. године и у оквиру ког је на њивама наших добављача из Кањиже до сада засађено око 1.300 стабала ради заштите усева од сунца и ветра.

Ревитализација војвођанских ораница

Омиљени и надалеко чувени Зачин Ц данас се производи готово у потпуности од локално узгајаних сировина, које потичу са пољопривредних поља у Кањижи.

Уз подршку Nestlé-а, највећи добављачи поврћа за Зачин Ц, компаније Генеза и Телек Паприка, од краја прошле године користе органско ђубриво уместо вештачког, примењују плодоред и саде дрвореде као природне ветробране. Резултат свих ових метода је повећање органске материје у земљишту и капацитета земљишта за складиштење CO2 из ваздуха. Такво земљиште даје веће приносе, док се истовремено дуготрајно уклања угљен-диоксид из атмосфере, штите будући усеви и увећава доходак пољопривредника.

Озелењавањем градова и пољопривредних подручја, уз примену принципа регенеративне пољопривреде, Nestlé жели да допринесе очувању природних екосистема и унапређењу пољопривредне производње, стварајући позитиван утицај на људе, природу и климу. Циљ је да до 2025. године на глобалном нивоу 20 одсто кључних састојака свих Nestlé производа буде произведено уз поштовање принципа регенеративне пољопривреде, а 50 одсто до 2030. године.

 

Srodni tekstovi

Оставите коментар