Покренут портал за мапирање паљења жетвених остатака

Аутор: draganadpetrovic
555 посета

Интернет портал дим.рс преко којег ће моћи да се детектују и прате пожари на пољопривредним подручјима у Србији, представљен је у згради Уједињених нација у Београду. Ови пожари обично настају као последица људских активности, као што је пракса паљења жетвених остатака.
Портал dim.rs има за циљ подизање свести грађана, а нарочито пољопривредних произвођача, о штетности и опасности коју може проузроковати пракса несавесног спаљивања усева. Путем овог портала грађани ће моћи да пријаве пожар и на тај начин дају свој допринос заштити животне средине. Ово решење је осмислио тим стручњака из Института „БиоСенс“ из Новог Сада.
„Грађани са својих мобилних телефона могу да пошаљу слику и локацију пожара. Подаци о пожарима доступни су на интерактивној мапи на порталу, а као додатна функција омогућено је и праћене квалитета ваздуха у Србији. Такође, статистички подаци о пожарима почевши од 2015. године до данас се могу бесплатно преузети са портала“, објаснио је Гордан Мимић, научни сарадник Института „БиоСенс“.
Подаци прикупљени на порталу, омогућиће да се лакше сагледа број и учесталост пожара на пољопривредним парцелама, што ће представљати основу за даљу анализу и боље разумевање ове појаве. Портал ће омогућити детекцију пољопривредних подручја на којима се учестало појављују пожари, што ће олакшати превентивно деловање и фокус на општине које су најизложеније појави пожара на отвореном. Превенција паљења жетвених остатака допринеће смањењу загађења и побољшању квалитета ваздуха у Србији.

Илустрација: Упркос казнама људи никако да схвате колико је паљење жетвених остатака опасно/ФОТО: Pixabay

„Портал dim.rs, који су развили научници института ‘БиоСенс’ са којим Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде има изузетну сарадњу, представља одличну основу и конкретан корак у сузбијању појаве паљења пољопривредних усева и надовезује се на активности које смо у претходном периоду спровели у циљу едукације пољопривредних произвођача. Међутим, поред ових активности, потребно је да се у циљу решавања овог проблема увежу све надлежне институције и да се ефикасније примењује казнена политика предвиђена законом”, изјавио је Александар Богићевић, помоћник министра пољопривреде, шумарства и водопривреде.
Реализацију портала дим.рс подржао је Програм Уједињених нација за развој (UNDP), као једну од 14 најбољих идеја за смањење загађења и побољшање квалитета ваздуха у Србији, пристиглих на Изазов „Иновације за чистији ваздух“, у марту прошле године.

Илустрација: Паљење жетвених уништава хумус на самој њиви/ФОТО: Pixabay

„Покретање портала dim.rs се надовезује на кампању о штетним последицама паљења жетвених остатака „Не пали стрњику“, коју је UNDP спровео заједно са Минстарством заштите животне средине и Ловачким савезом Србије, уз подршку Глобалног фонда за животну средину (GEF). Поносни на то што је дим.рс настао као резултат сарадње међународних организација и научне заједнице и верујемо да ће послужити као инспирација другим научним институцијама, државним и приватним компанијама и појединцима, да представе своје идеје за унапређење животне средине у Србији”, изјавио је Жарко Петровић, вођа тима за витални развој у UNDP.
„Свако паљење усева негативно утиче на животну средину. Подсетила бих вас на пожар који се 2018. са пољопривредних земљишта проширио на Специјални резерват природе “Стари Бегеј-Царска бара” претећи да уништи биљне и животињске врсте овог заштићеног подручја. Надамо се да ћемо уз помоћ едукација, конкретних решења као што је портал dim.rs и ефикаснијег санкционисања починилаца успети да ову штетну активност сведемо на минимум,“ истакла је Марина Јовановић, саветница министарке заштите животне средине.

Паљење жетвених остатака наноси велике штете пољопривредном сектору. Високим температурама пожара уништавају се корисни микроорганизми у горњим слојевима земљишта, смањује се садржај хумуса, уништава азот, и на тај начин се трајно смањује плодност земљишта. Ватра се лако се шири на околину и прераста у пожаре који угрожавају читаве екосистеме, девастирају заштићена подручја и представљају велики ризик по живот, здравље и имовину људи. Такође, сагоревање жетвених остатака загађује ваздух и емитује угљен диоксид, који је један од главних узрочника глобалног загревања и климатских промена.

Извор: https://ekolist.org/pokrenut-portal-za-mapiranje-paljenja-zetvenih-ostataka/

ФОТО: Pixabay

Srodni tekstovi

Оставите коментар