Коришћењем жетвених остатака и органског отпада Србија може да буде гасно независна земља

Аутор: Gdjakovic
373 посета

Јефтина енергија од жетвених остатака и органског отпада шанса је коју још не користимо. А Србија може да произведе количину зеленог гаса (метана) која замењује количине природног гаса које се сада увозе само од жетвених остатака – обновљивих извора енергије у пољопривредној производњи, тврди Душко Бошковић, директор компаније Wabio Investment Holding SR.

https://energijabalkana.net/da-li-srbija-moze-da-bude-gasno-nezavisna-zemlja/

Аутор: Јелица Путниковић / Енергија Балкана

Данас, када смо суочени не само са енормним поскупљењем енергената него и са могућим прекидом снабдевања и опасношћу да бар ми у Европи, због руско-украјинске кризе можемо остати без довољних количина природног гаса, пажња свих, политичара, привредника и наравно грађана, усмерена је не само на потенцијалне већ и на сигурне алтернативе, на решења које земљама могу донети сигурност снабдевања, па самим тим и енергетску независност.
Једно од таквих и практично једино могуће решење је WABIO технологија, којом се производи зелени гас (метан), који се може користити како за производњу електричне и топлотне енергије у когенерацији тако и за производњу само топлотне енергије у индустрији, а уз максималну заштиту животне средине, каже Душко Бошковић, директор компаније WABIO Инвестмент Холдинг СР.
Јефтина енергија од жетвених остатака и органског отпада
„WABIO технологија као сировине може користити жетвене остатке пољопривредне производње, органске делове комуналног отпада, отпаде са фарми, муљ настао прерадом отпадних вода, индустријски органски отпад и сву другу органску биомасу”, наводи Бошковић.
Директор WABIO Инвестмент Холдинг СР истиче да се WABIO технологијом производи зелени метан, који се може складиштити и транспортовати, који се може користити за децентрализовану производњу електричне енергије и у когенерацији топлотне енергије. А како WABIO технологија омогућује децентрализовану производњу електричне енергије нису потребна улагања у систем транспорта електричне енергије на велике удаљености, који узрокују и значајне губитке (од 10 до 15%).
Треба истаћи да WABIO технологија омогућава и производњу зеленог метана (са 97 до 98% чистоће), по цени од 220 до 250 ЕУР за 1.000 Нм3 у зависности од откупне цене жетвених остатака. Наведене цене се односе на откуп кукурузовине (85% суве материје, 90% органске материје) по цени од 35 до 50 ЕУР/т.
Бошковић наводи да WABIO технологија за производњу 2.080.000 м3 зеленог метана, који се може искористит у ЦХП постројењу снаге 1 МWел за производњу 8.200 МWх електричне енергије годишње, захтева само 7.000 ж до 7.500 т кукурузовине.
WABIO технологија је јединствена у свету и може да произведе 1 КWх „зелене” електричне енергије по цени од само 0,045 до 0,075 евра. Наведене цене су, такође, засноване на цени откупа кукурузовине (85% суве материје, 90% органске материје) по цени од 35-50 ЕУР/т и зависе од тога да ли се користи мотор или гасна и парна турбине за производњу електричне енергије.

Предности у односу на остале ОИЕ
У односу на на друге изворе обновљивих извора енергије (ОИЕ), као што су ветар и сунце, WABIO технологија има следеће предности:
WABIO технологија има јак социјални ефекат, јер даје могућност локалној заједници, појединцима а посебно пољопривредницима да остваре додатну зараду сакупљањем жетвених остатака и остале биомасе у процесу снабдевања сировинама WABIO постројења.
Ø WABIO технологија производи енергију континуирано током читаве године, тако да не захтева балансирање енергије.
Ø WABIO технологија омогућава производњу енергената попут ЦНГ или ЛНГ, који могу да се складиште без великих инвестиција.
Бенефит – производња органског ђубрива
Истичући да наша поља сваке године губи плодност због све мањег садржаја хумуса, што постаје већ озбиљан проблем, Душко Бошковић указује да, као нус производ, WABIO технологије остаје дигестат, који се уз додатну обраду може претворити у одлично „органско ђубриво“. Нјеговом применом може да се побољша квалитет земље и повећа принос засејаних култура, без употребе вешатичких ђубрива.
WABIO производи енергију са негативним билансом ЦО2 јер користи искључиво отпад као улазну сировину.
WABIO технологија решава и еколошке пробелеме јер органски део комуналног отпада, отпаде са различитих фарми, индустријске органске отпаде, претвара у зелену енергију. Истовремено повећава запосленост на пословима сепарације и сакупљања органског отпада.

Ефикасније од производње енергије у ТЕ на угаљ

А уз све то наведено, указује Душко Бошковић, користећи зелени метан произведен WABIO технологијом, могуће је остварити ефикасност конверзије укупне енергије у електричну енергију у висини 50 до 52%, користећи гасну и парну турбине, што је за око 50% више него што то данас остварују наше термоелектране на угаљ.
Поврх тога, концепт гасне и парне турбине са WABIO технологијом пружа могућност да се током летњег периода производи максимална количина електричне енергије, уз коришћење гасне и парне турбине. Тиме се обезбеђује чување воде у рекама и акомулационим језерима за производњу електричне енергије из хидрокапацитета зими.
Уз то, зими могу да се користе само гасне турбине, односно, да се топлотна енергија након гасне турбине користи за грејање градова и насеља. С обзиром да WABIO технологија омогућава децентрализовану производњу, тј. да се WABIO постројења могу сместити у близини градова и насеља, индустријских објеката, индустријских паркова, овај цонцепт даљинског грејања се може лако остварити – за разлику од грејања из термоелектрана на угаљ.
Треба рећи и то да је реч о технологији која је већ заживела. „Партнер на WABIO биогасним пројектима у Индији је БП Бритисх Петролеум, а у Кини China Shipbuilding Industry Company. Биогасно постројење термичке снаге од 30 МW ЦНГ у Кини је недавно пуштено у рад”, истиче Душко Бошковић.
Округли сто о WABIO технологији
Више о WABIO технологији у прозводњи биогаса, зеленог метана и електричне енергије из жетвених остатака, пре свега сламе и кукурузовине, можете чути 6. јула на округлом столу Како обезбедити гасну независност Србије? у хотелу Метропол у Београду који организују Wabio Investment Holding RS, Редакција портала Енергија Балкана и Удружење за одрживу енергетску транзицију (ЗОЕТ).
Позив за учешће на округлом столу можете погледати овде: https://energijabalkana.net/kako-obezbediti-gasnu-nezavisnost-srbije/

 

 

Srodni tekstovi

Оставите коментар