Данска повећава број фабрика биогаса а прерађују буквално све од кромпира до стајњака и канализационих отпада

Аутор: draganadpetrovic
285 посета

Према последњим подацима Данска производи око 50 милиона кубних метара биогаса годишње. То одговара око 10% укупне потрошње енергије у Данској. Према последњим извештајима, Данска има око 100 постројења за производњу биогаса. То је отприлике 16% укупног броја постројења за производњу енергије. Значајан је за енергетски систем Данске, јер пружа један од најснажнијих алтернативних извора енергије. Биогас се користи за производњу топлоте и електричне енергије. Такође, игра важну улогу у постизању циљева данског климатског планирања. Данска је уз Немачку,Француску и Шведску једна од најзначајнијих када је у питању производња биогаса.

Агробизнис магазин је посетио једно од постројења у Данској.Она је једна од водећих земаља у производњи биогаса, а трендови у развоју те индустрије су снажни и континуирани Најчешће сировине које се користе за производњу биогаса су: укључује отпад из хране и кухињске масноће,који се користе за производњу биогаса у анаеробним компостерским јединицама, затим биомаса из пољопривреде попут неискоришћене силаже, стајски отпад или рецимо производи и нус производи из фабрика хране који се користе за производњу биогаса у анаеробним постројењима за разградњу. За ове намене може се користити индустријски отпад и комунални отпад (кућни отпад и отпад из чишћења канализације).

Илустрација: Како је објаснио Karsten Hjorth у Данској се труде да произведу више енергије из обновљивих извора

Све те сировине се користе у анаеробном процесу разградње,у којем се микроорганизми користе за производњу биогаса из органских материја. Коришћење различитих сировина за производњу биогаса значајно зависи од доступности и цене,као и о циљевима и стратегијама произвођача.

Повећање коришћења биомасе Данска је усмерила своју пажњу на коришћење биомасе како
би произвела више енергије из обновљивих извора. Биомасу користе како би произвели биогас који се затим користи за производњу електричне енергије и топлотне енергије.
Тренд производње је у сталном расту јер се тежи избегнути зависност од увоза гаса, а нарочито када се има у виду сукоб Украјине и Русије.
У последњих неколико година број биогасних постројења у Данској је значајно порастао што показује јачање ове индустрије. Покренути су бројни пројекти којима се подржава сарадња између сектора пољопривреде и производње биогаса, што је довело до веће производњебиомасе и стварања нових радних места.
Данци настоје повећати коришћење обновљивих извора енергије, укључујући биогас, како би смањили свој удео у емисији угљендиоксида и смањили зависност о фосилним горивима.Укупно, трендови у развоју производње биогаса у Данској су позитивни и указују на јачање те индустрије у будућности.
„Свакодневни рад и одржавање биогасног постројења врши оперативни тим од три оператера и возач камиона за транспорт биомасе. Постројење прерађује 89.000 тона биомасе годишње, подељене на: траву, кукуруз, дубоку стељу и стајњак“ објашњава Karsten Hjorth који ради за компанију која се бави подизањем оваквих постројења.

Илустрација: Постројење у Данској које користи стајњак за прераду

Он је овом приликом новинаре Агробизнис магазина провео кроз постројења и објаснио принцип рада али и нека правила у овој производњи: „Када је у питању регулатива, треба имати у виду да једна фабрика може да користи стајњак само у кругу од 25 до 30 км у околини. То се строго мора поштовати и представља ограничење за рад“ објаснио је Karsten Hjorth .
У овој фабрици годишње се произведе 6.000.000 m³ biomethane и налази се у месту Lemming. Годишња производња од 6.000.000 m³ биометана одговара потрошњи топлоте од приближно 3.500 домаћинстава.

Извор: Агробизнис магазин

Srodni tekstovi

Оставите коментар