Нестручна употреба пестицида опасна по здравље

Аутор: draganadpetrovic
196 посета

Неправилна употреба пестицида опасна је за здравље и безбедност људи и животиња. Лидија Ристић Матијевић из Управе за заштиту биља изјавила је за РТС да би обука корисника пестицида и периодична контрола уређаја за заштиту биља могла да крене на јесен, те да ће после обуке добити сертификат који ће бити неопходан и за куповину у пољопривредним апотекама.Основна намена пестицида је да сачувају биљку и омогуће максималан род. Често се, међутим, користе неправилно, што може да буде опасно за здравље и безбедност људи и животиња.

У нашој земљи требало је да на почетку године почне обавезна обука професионалних корисника пестицида и периодична контрола уређаја за заштиту биља.

Лидија Ристић Матијевић из Управе за заштиту биља каже да би обуке могле да крену на јесен, када се сезона стишава, јер је потребно да уређаји буду ван употребе, а и како би произвођачи имали више времена да се посвете обукама.

Илустрација: Нестручно руковање пестицима шкоди човеку, животињама и природи

Према њеним речима обука корисника пестицида и контрола уређаја још увек није почела јер је реч о сложеном процесу, те да је овај период искоришћен за припрему, поготово када је реч о периодичним прегледима уређаја.

„Имали смо пројекат пре пар година са представницима ЕУ, где је Србија добила уређај за контролно тестирање. Потребно је, међутим, и њих поставити у функционалост, извршити обуку стручних лица који ће радити те послове“, појашњава Ристић Матијевић.
Које су опасности

Ристић Матијевић каже да последице неправилне употребе пестицида трпе и корисници средстава, али и сви људи који користе те пољопривредне производе, те животиње и животна средина.

„Првенствено трпе корисници средстава, поготово када је реч о употреби заштитне опреме, коју често заборављају, те њихови укућани. Део обука је зато посвећен овом сегменту: која је заштитна опрема, на који начин треба да складиште, чува, транспортује. Трпимо и сви остали који користимо те пољопривредне производе“, објашњава гошћа Дневника.

Додаје да услед неправилне употребе долази до остатака пестицида у храни.

„Трпе животиње – и домаће и дивље, али и животна средина: извори вода, земљиште и нециљани организми, попут пчела, корисни инсикти“, указује Ристић Матијевић.

Илустрација: Услед нестручног руковања пестициди остају у храни
Ко је у обавези да прође обуку

На питање ко су професионални корисници пестицида, Ристић Матијевић каже да се сматрају све особе које користе средства.

„Најчешће су то пољопривредни произвођачи, али и она лица која их користе на непољопривредним површинама. Свако ко рукује средствима за заштиту биља, имаће обавезу да прође обуке“, објашњава.

После завршене обуке, каже, пољопривредни произвођачи добиће сертификат професионалног корисника.

„То ће бити услов, да могу средстава да купују у пољопривредној апотеци. Потребно је и да одређен број људи прође обуке како би се успоставио систем“, истиче.

Каже и да већина пољопривредних произвођача озбиљно и одговорно схвата свој посао.

„Већина њих је упозната са многим стварима за примену пестицида. Није то ново за њих. Обуке су објединеле све информације, знања и искуства – и о заштитној опреми, примени, куповини у апотекама, употреби других метода сузбијања штетних организама“, закључује из Управе за заштиту биља Лидија Ристић Матијевић.

Извор: https://www.rts.rs/page/stories/ci/story/124/drustvo/4799166/pesticidi-upotreba-obuka-kontrola.html

ФОТО: Pixabay

Srodni tekstovi

Оставите коментар