Невиђен помор птица код нас

Аутор: Gdjakovic
125 посета

НАКОВО: Чланови Друштва за заштиту и проучавање птица Србије (ДЗППС) пронашли су више од 800 мртвих птица на ораницама код кикиндског села Наково. Међу њима је било најмање 434 гачца, ловостајем заштићене врсте, и 373 чавке које закон штити као заштићену врсту.  Фото: ДЗППС

– Све околности указују на масовно тровање, што треба да буде потврђено лабораторијским анализама у надлежном ветеринарском институту. Орнитолози кажу да је ово до сада највећи појединачни помор птица настао услед тровања у овом делу Европе. Ове птице из породице врана храниле су се на плодним пољима у близини села где углавном траже разне инсекте и њихове ларве, те семена биљака. Управо ту су највероватније пронашле и затроване мамке који су им постали последњи оброк – саопштили су у ДЗППС.

Наковчанин и пчелар Ранко Самарџија у суботу је отишао да обиђе своје кошнице на две локације северно од села. Већ код последњих кућа приметио је мртве птице прво по путу, потом уз канал, а на крају и оне које висе са дрвећа. Забринут за безбедност пчела и поучен страховитим тровањем које је погодило кикиндске пчеларе 2015. године када је убијено 1.600 пчелињих друштава, Ранко је телефоном снимио узнемирујуће сцене и поделио их на Фејсбуку, што је алармирало ДЗППС.

Фото: ДЗППС

Извршни директор ДЗППС Милан Ружић каже да је у суботу у вечерњим сатима обавестио Покрајински завод за заштиту природе, Основно јавно тужилаштво у Кикинди, Јединицу за сузбијање еколошког криминала и заштиту животне средине МУП-а, и пренео сумњу на масовно тровање птица код Накова и оправдано страховање за судбину орлова крсташа.

– Организована је теренска екипа и у недељу ујутру били су у Накову. Како у Србији не постоји шема надлежности у случајевима тровања животиња, нити протокол за поступање, обавестио сам локалну станицу полиције која је на терен послала два полицијска службеника – каже Ружић.

Лешеви птица су проналажени на простору од око два километра, углавном тамо где су ноћилишта врана. На крају је део лешева изузет за анализе, а више од 800 мртвих птица закопано је у јаму на рубу ораница.

С. А. И.

Фото: ДЗППС

Извор: Дневник

Srodni tekstovi

Оставите коментар