НАСА и амерички универзитети лансирају идеје са Институтом БиоСенс

Аутор: Gdjakovic
455 посета

Нови пројекат помоћи ће српској пољопривреди да се суочи са климатским променама и да што рационалније користи водне ресурсе и земљиште.

Због све учесталијих суша и великих осцилација у временским приликама које су последица климатских промена, пољопривредници се све више ослањају на различите системе за наводњавање. Непредвидиве летње падавине доводе до промене водостаја који у јужном сливу реке Дунав, драгоценом ресурсу за пољопривреду, опада. Како би се пољопривредни сектор на прави начин прилагодио климатским променама, важно је управо у том контексту разумети трендове у пољопривреди, односно померање датума сетве и жетве, промене сетвене структуре, плодореда, трајања пољопривредне сезоне и др. Из ових разлога ће Институт БиоСенс у сарадњи са НАСА-ом, Универзитетом у Гренд Велију, Државним и Технолошким универзитетима у Мичигену развити систем за мониторинг и рационално коришћење водних ресурса и земљишта у Србији.
„НАСА нам је свима позната по Space Shuttle-u и слетању на Месец, али је велики део њихових операција усмерен ка осматрању Земље. Заједно са америчким колегама ћемо анализирати сателитске слике Војводине, покушаћемо да дамо одговор на питање како ће климатске промене утицати на домаћу пољопривреду и животну средину, и шта конкретно можемо да урадимо да бисмо повећали ефикасност производње и задржали биодиверзитет“, истакао је Оскар Марко, помоћник директора за иновације и сарадњу са привредом.

Владимир Црнојевић, директор Института БиоСенс, каже да је ово још један важан корак у процесу дигитализације пољопривреде чија је локомотива управо Институт БиоСенс.
„Производ Института БиоСенс је знање. Тренутно, најважнија полазна тачка за развој пољопривреде су подаци. Дељењем података и знања кроз сарадњу са врхунским научним институцијама и улагањем у истраживања, умножава се интелектуални капитал, настају нове идеје и решења која ће пољопривреду учинити ефикаснијом.“

Пројекат ће трајати до 2024. године, а најновије информације и резултати пројекта биће доступни на сајту Института БиоСенс, као и на друштвеним мрежама.

Srodni tekstovi

Оставите коментар