Ласте изабрале домаћинство Црнојевић

Аутор: draganadpetrovic
429 посета

Домаћинство Мире Црнојевић из Сремских Карловаца је са 101 активним гнездом сеоских ласта победник овогодишњег такмичења „Домаћинство које су ласте изабрале“. Породица Црнојевић осваја признање и тону кукуруза као награду за љубав и гостопримство сеоским ластама.
Ове године је, у овом несвакидашњем такмичењу, које слави природу и село, учествовало 446 домаћинства из свих крајева Србије. Укупно у свим домаћинствима која су учествовала у такмичењу настањено је више од 21.000 сеоских ласта у 3.566 гнезда.

Илустрација: Ласте су брижни родитељи/ Фото: Pixabay

Победничко домаћинство Црнојевић, ушушкано на обронцима Фрушке горе, гаји свиње и брине о 101 гнезду сеоских ласта које украшавају таванице штала и помоћних објеката на њиховом имању. И ове године се потврђује правило да су за победу потребна три услова – штале са таваницом од дрвених греда и дасака за које сеоске ласте лако лепе своја гнезда направљена од блата, отворена врата и прозори кроз која сеоске ласте слободно улећу и излећу, и незапрашивање штала инсектицидима за сузбијање мува и комараца.
„Од давнина се људи диве и указују велико поштовање сеоским ластама. Зато нас одушеве људи који оду корак даље као наша победница Мира која је десетине гнезда која су отпала или су претила да ће отпасти, увезала џаковима за кромпир, разним тканинама, подупрла дрвеним дакама, пластичним посудама, и на тај начин омогућила преживљавање десетина, ако не и стотина, сеоских ласта које се гнезде у њеном домаћинству“, истакао је Милан Ружић, извршни директор Друштва за заштиту и проучавање птица Србије.
Како би сви учесници такмичења „Домаћинство које су ласте изабрале“ имали шансу да буду награђени за љубав и бригу о сеоским ластам, Друштво за заштиту и проучавање птица Србије је и ове године организовало извлачење „Срећно гнездо“, у коме су учествовала сва домаћинства која су испунила услове за учешће у такмичењу, а то је да имају макар једно активно гнездо сеоских ласта у свом домаћинству.

Илустрација: Сеоске ласте донеле срећу / Фото: Pixabay

Највише среће у извлачењу „Срећно гнездо“ сеоске ласте донеле су домаћину Живораду Маринковићу из Старог Села
код Велике Плане, који у свом домаћинству има једно активно гнездо сеоских ласта. Домаћину Живораду су сеоске ласте поред среће донеле и ваучер у вредности од 12.000 динара за куповину садница воћа.
Друштво за заштиту и проучавање птица Србије овим такмичењем жели да укаже на чињеницу да су мала сеоска
домаћинства која се пољопривредом баве на традиционалан начин и природа која зависи од њих угрожени и да им прети нестанак услед замирања села и притиска који ствара модерна пољопривреда. Зато је неопходна системска подршка малим сеоским домаћинствима која желе да се баве пољопривредом на одржив начин.
Да сеоске ласте не угрожава само замирање села и модерна пољопривреда већ и лоши временски услови говори податак да је ове године учествовао скоро идентичан број учесника као и прошле године (2020. – 452; 2021. – 446) али је забележено 1.039 активних гнезда мање (2020. – 4.605; 2021. – 3.566).

Илустрација: Мањи број ласта због хладног и кишног пролећа/ Фото: Pixabay

Учесници су приликом пријава за такмичење указивали на чињеницу да су се сеоске ласте ове године због хладног и
кишовитог пролећа касније вратиле и то у значајно мањем броју. Хладно и кишовито време није погодно за развијање летећих инсеката којима се сеоске ласте хране што значајно отежава њихово преживљавање у таквим временским условима.
Друштво за заштиту и проучавање птица Србије организује такмичење „Домаћинство које су ласте изабрале“ у оквиру програма „Пролеће уживо“ (Спринг Аливе) који се спроводи широм Африке и Евроазије у циљу образовања јавности о сеоби птица, њиховој угтожености и заштити.

  • Друштво за заштиту и проучавање птица Србије – Слободан Кнежевић
  • Извор: Агробизнис магазин

Srodni tekstovi

Оставите коментар