Како смањити таксу за одводњавање?

Аутор: Gdjakovic
551 посета

Коме ће све бити смањена такса за одводњавање,  то је тема о којој се ових дана дискутује.

Такса за одводњавање, коју плаћају грађани, биће смањена за 50 одсто, потврдила је министарка пољопривреде Јелена Танесковић након последњег састанка са пољопривредницима у Влади Србије.

Ово је део Споразума који је Влада Србије склопила са пољопривредницима, након недавних протеста, када је затражено је потпуно обустављање плаћања таксе за одводњавање а за текућу годину договорено плаћање половине таксе.

„Они који су за ову годину добили решења, они ће добити књижно одобрење. Од тренутка када смо потписали Споразум, решења више нису издавана никоме. Процедура која мора да се обави је да измене закона иду на Владу и потом Скупштину. Изменама закона се усваја смањење од 50 одсто“, образложила је министарка процедуру.

Шта то конкретно значи и ко је све обухваћен овим ослобађањем од пуног износа таксе, за сада је у сфери нагађања. У Иницијативи за опстанак пољопривредника Србије потврдили су за Данас да су они тражили ослобађање од таксе одводњавања за све грађане.

„Јесмо ми пољопривредници тражили ослобађање од таксе наводњавања али нигде нисмо навели да се укине та накнада само за пољопривреднике, него за земљиште.У захтеву пише да се укине накнада за одводњавање, што смо објаснили тиме да је то у ствари паралелан порез који користи јавно водопривредно предузеће, које је корисник буџетских средстава и нема своје приходе“, објашњава Милета Сланкаменац.

Како каже, не може накнада за одводњавање да се оправда. „Јавно водопривредно предузеће Воде Војводине не приходује ништа а повлаче средства из буџета, тачније добијају директна буџетска средства. Потпуно је нејасно како послују, морају да донесу програм пословања за следећу годину да видимо шта раде, осим тих регата које организују. Лавитирају кроз време и наплаћују услуге које су за нас невидљиве. Слажемо се да наплаћују услуге, рецимо ако прокопају канал у Жабљу, нека им плати општина Жабаљ за тај посао али сви знамо да за такав посоа они морају да ангажују извођача. С обзиром на надлежности, пре треба да буду Управа за воде“, сматра Милета Сланкаменац.

Шта је то такса за одводњавање

Накнаду за одводњавање је до пре шест година физичким лицима, углавном власницима њива, наплаћивала Пореска упарва. Потом је ту обавезу за подручје Војводине преузело предузеће „Воде Војводине“ а остатак земље „Србија воде“.

Реч је о обрачуну и задужењу за 1,1 милион грађана. Највећи број обвезника, око 70 одсто, налази се на подручју Војводине.

Такса се плаћа за њиве, али и за викендица и куће. Ипак, када имају проблема са вишком воде, многи грађани се желе да од „Вода Војводине“ нема помоћи.

„Коме да се обратимо, кад падне киша и све буде поплављено. Кога год зовемо, кажу није наша надлежност а плаћамо одводњавање“, пита пољопривредник А.Ј. из Арадца.

Да ствар буде гора, за лошију земљу плаћа се мања такса за одводњавање иако је ова земља, нарочито у Банату, плавна и подложна честим водома.

„Имам земљу у риту и ако је кишно пролеће, машине не могу да уђу. И сад ја плаћам накнаду за наводњавање а у канал гледам и видим колико је виши од моје њиве и нема где вода да отече. Нико га никад није средио већ 35 година“, каже пољопривредник из Госпођинаца Милета Сланкаменац.

У предузећу „Воде Војводине“ кажу да одржавају канале али да остало власници морају сами.

„Ови радови не подразумевају обавезу ЈВП „Воде Војводине“ да директно одводи воде са пољопривредних површина. Евакуација вишкова воде до најближег канала законска је обавеза самих корисника, а за одвођење вишкова воде из насељених места задужена су локална комунална предузећа“, наводи се на званичном сајту ЈВП „Воде Војводине“.

У ЈВП „Воде Војводине“ истичу и да накнада за одводњавање није нова обавеза за пољопривреднике.

„Иако јесте јавни приход, није повезан са порезом на имовину. Наплаћена средства евидентирају се у Буџетском фонду за воде АП Војводине, и користе се за финансирање радова у водопривреди. Канали за одводњавање морају редовно да се измуљавају, тарупирају и чисте од биљне вегетације, а црпне станице морају увек да буду спремне и ремонтоване“, наводе у ЈВП „Воде Војводине“.

Извор:

https://www.danas.rs/vesti/ekonomija/kome-ce-sve-biti-smanjena-taksa-za-odvodnjavanje/

Srodni tekstovi

Оставите коментар