Како до ђубрива и где их чувати? Савети стручњака које можда нисте знали!

Аутор: Gdjakovic
675 посета

Употреба амонијум нитрата (АН) ђубрива је уобичајена на британским фармама, али је важно да буде јасно где и како треба да се складишти. АН ђубрива представљају ризик јер су оксиданти, што значи да могу убрзати сагоревање других материјала, чак и ако је ваздух искључен. Под правим условима, као што су топлота или затвореност, они такође могу да експлодирају – што их чини привлачним терористима за употребу у експлозивима домаће производње. Постоји индустријски усвојен план складиштења у пет тачака који поставља главне смернице:

Купујте од добављача који је одобрила надлежна државна институција.

Чувајте шубриво у безбедном подручју као што је зграда или покривено плаштом, далеко од погледа јавности.

Спроведите редовне провере залиха и одмах пријавите све губитке полицији.

Избегавајте остављање ђубрива у пољу преко ноћи и никада не остављајте у пољу на дужи период.

Противзаконито је продавати амонијум нитрат без исправне документације.

Складиштења ђубрива у магацинима – затвореним проторима 
Складишта за ђубриво треба да буду чиста, сува, добро проветрена и направљена од ватроотпорних материјала као што су цигле, бетон или челик. Под такође треба да буде без оштрих предмета. Гомиле односно низови не би требало да буду већи од висине три вреће, са врећама које су међусобно повезане ради стабилности. Ниједан део складишта не би требало да буде већи од 300т.
Такође треба да постоји растојање од најмање 5 м између наслагних џакова или великих врећа и било каквог сена, сламе, житарица, сточне хране. Између мора постојати материјал који служи као противпожарна препрека или баријера од инертног материјала ширине најмање 1,5 м. Не сме бити пушења или отвореног пламена. Тамо где није могуће чувати ђубриво у затвореном простору, треба га држати на равном, безбедном месту како би се спречио неовлашћени приступ. Вреће треба слагати на палете како би се избегло да додирују земљу. 

Srodni tekstovi

Оставите коментар