Из прве руке: Хидропонски узгој боровнице браће из Поповића

Аутор: draganadpetrovic
631 посета

Браћа по крви, сродници по идеји, генијалци по реализацији.Обојица су учили високе школе, један је реномирани ИТ стручњак и своје знање уновчава код странаца, други је остао на селу и бави се пољопривредом. Удружили су знање и рад и отпочели нову еру воћарства у свом селу, које није познато по воћу.
Плантаже хидропонског узгоја боровнице све су бројније у Србији,будући да смо 2012. године имали свега 200 хектара под овом културом, док се данас оне простиру на 2.500 хектара. Стимулативан цена од 5.4 евра колико нам је плаћала Холандија као највећи купац српске боровнице до 5.9.Боровница спада у ону врсту производње која доноси добит са чекањем, тражи знање и пуно финансија.Ако се посложе коцкице онда омашке нема.
Милош Лазаревић, из Поповића код Краљева има две модерне плантаже под овим воћем,на два и по хектара. Заједничка идеја коју је финансијски помогао његов брат Александар, ИТ стручњак високих референци донеће и додатне планове.
,,Ја већ пет, шест година радим производњу малине.Нисам имао у плану да садим боровницу, међутим Александар планира једног дана да се врати, и на његово инсистирање да то урадимо по савременим стандардима и технологији,утаначили смо да то буде боровница. Посадили смо прво овај хектар где се налазимо, затим још једну парцелу и сада имамо укупно два и по хектара. Планирали смо да повећавамо још површине и то да, под боровницом буде четири до пет хектара, затим да подигнемо још један савремен засад малине,али такође у саксијама и у пластеницима, неки засад ораха. И тако да направимо, једно аграрно газдинство као што је то Гружа аграр, овде из Груже. Договорили смо се и око назива нашег газдинства ,,Долина Краљева“- врло самоуверено нам прича Милош.

Илустрација: Милош Лазаревић из Поповића код Краљева

Милош иначе последњих шест година има производњу малине, тако да је остао у сфери бобичастог воћа. Од идеје до реализације пут је често дуг и трновит, нарочито ако вам терен и област нису уска специјалност. Међутим добра информација, прави савет и професионални партнери на стварању ових плантажа су потиснуле све проблеме којих је ипак било.
,,Било је мало проблема, нарочито прошле године када смо садили први засад, намучили смо се! Како да вам кажем и физички али и психички, јер смо имали проблема са системом за наводњавање. Стварно је одговоран посао и тај сам старт да подигнемо квалитетан засад нам је био најтежи.Сада је све песма, ма лако! Компјутер све одради,прихрањујемо биљке, све смо одрадили, што се каже по пс-у што се и види на плантажи.Знате тај осећај да сте у нечему успели нема своју цену, не може да се опише“- са широким осмехом нам прича наш саговорник.
Ускоро их очекује и прва берба. Милош не крије задовољство до сада постигнутим резултатима и нада се да ће и ценовно,имати повратно добар ефекат јер су пласман већ уговорили са породицом Николић из Груже.
,,Леп је осећај када погледате ову лепоту. Мало је проблем за раднике, за бераче, надам се да ћемо се снаћи, да ћемо успети да ангажујемо довољан број људи. Што се тиче пласмана ми смо договор направили већ са породицом Николић из Балосаве и фирмом Гружа аграр. Ту нам је најсигурније и
најближе, коректни су, поштени. Иначе, морам да кажем и да су нам Гружанци доста помогли и у саветима. Цена ко цена,то још увек нико не зна док не крене берба. Сви импути су поскупели тако да и ми очекујемо да буде мало виша у односу на прошлу годину, мада то се никад не зна. Видећемо, није до нас“ -каже нам Милош.

Илустрација: Савремени засади јесу скупљи али је производња сигурнија/ФОТО: Pixabay

Овако савремени засади јесу скупљи али су сигурнији у производњи. Субвенције су такође значајне.
,, Субвенције свакако помажу. Ми на жалост нисмо успели да остваримо тих 50 % како се прича. Имали смо повраћај неких 30 одсто. Могло је на крају и без тога. Када почињете неки посао, свака помоћ је добро дошла. Тако је и нама сада,али и за будуће засаде ако добијемо средства лепо олакшање“.
На плантажама будући да је све урађеноо на модеран начин,радон су ангажоваи до бербе, Милош и његов зет Дарко, по мало помогну и родитељи.
„Тако то бива када се памет, младост и снага Србије удруже,може да изгледа светски, а опет наше, можда и боље, на шта је Милош уз смех додао: „ Брат је паметан, ја сам вредан и то је то“.
У овом лепом селу је последњих година подигнуто више десетина хектара модерних засада разноликог воћа и то у крају који није карактеристичан за ту врсту производње.

Илустрација: Променили структуру пољопривреде у Поповићима
Плантаже готово да нису постојале осим каквог шљивика, мало јабука, и по која крушка или орах за своје потребе. Смена генерација је ризиковала и испоставило се паметно одлучила да промени структуру пољопривреде у Поповићима.Милош је иначе вредан момак, а његове производе углавном конзумирају купци на београдским пијацама где пласира највеће количине. Ако се зацртани планови остваре, о браћи из Поповића тек ћемо имати лепих вести.

Извор: Агробизнис магазин

Srodni tekstovi

Оставите коментар