Еконаут објавио публикацију “Јестиви и украсни врт за почетнике”

Аутор: draganadpetrovic
271 посета

Удружење Еконаут објавило је нову публикацију намењену почетницима у заснивању врта, чиме је још један циклус пројекта “Иницијатива за баштенске заједнице” удружења Еконаут приведен крају.Током седам месеци,удружење је спровело бројне активности попут укључивања заједнице у развој идејних решења зелених површина,организовања конференције посвећене планирању зелених површина,као и едукативних програма о баштованству.
Публикација “Јестиви и украсни врт за почетнике” пружа све потребне информације о баштованству и упутства о раду са биљкама кроз годишњи календар, од припреме земљишта,сејања и пресађивања до прехране и одржавања.Како је данашњи урбани стил живота доста тежак,а потреба људи за природом све већа,ова публикација такође има за циљ да приближи могућност повезивања са природом кроз баштованство.Заснивање вртова у градовима,поред тога што пружа место за одмор свих чула и доноси обиље укусних плодова,такође је и начин да се очува биодиверзитет и побољшају климатски услови.

Илустрација: Јесења обрада земље

Текст публикације су припремили Владимир Милутиновић,пејзажни архитекта,Марија Николић, пејзажни архитекта и Сабина Керић,оснивач Еконаута,док је за дизајн публикације заслужан Kreativni hub Нова искра.
Публикација је доступна у пдф формату на овом линку: https://ekonaut.org/wp-content/uploads/2022/11/Digitalna-publikacija-Jestivi-i-ukrasni-vrt-za-pocetnike.pdf
Објављивањем ове публикације завршен је још један циклус пројекта “Иницијатива за баштенске
заједнице“.Једна од активности на пројекту био је и јавни позив „Планирајмо зелене површине заједно“који је расписан у сарадњи са Placemaking Western Balkans, у оквиру ког су одабране четири групе грађана које су у сарадњи са стручњацима радиле на развоју идејног решења унапређења зелених површина које су предложили. ““Placemaking”” радионице рађене су по методологији коју је развила архитекта Милена Ивковић из организације PWB и имале су за циљ да дефинишу елементе идејног решења уређења зелене површине која је значајна за локалну заједницу.
Онлајн конференција “Планирајмо зелене површине заједно” одржана је 19. октобра.Кроз различите сесије и дискусије,учесници конференције могли су да се упознају са актуелним пројектима који имају за циљ да одговоре на климатске изазове у урбаним срединама подстичући концепте урбаног баштованства и одрживог планирања градских површина у складу са потребама грађана.Ова конференција била је и својеврсни резиме двогодишње сарадње удружења Еконаут са локалним удружењима,доносиоцима одлука и стручним сарадницима у домену партиципативног урбанизма.
Снимак конференције доступан је на  Еконаутовом YouTube каналу.

Илустрација: Заперак на парадајзу

Школа баштованства коју је водио Владимир Милутиновић, пејзажни архитекта, одржана је у октобру. месецу. Кроз три onlajn предавања и три радионице,полазници и полазнице су сазнали шта је потребно да би се започела башта и направили детаљан план врста које ће сејати у башти током јесени како би имали башту и током зиме. Применом знања добијеног на овом програму, будући баштовани и баштованке имаће током наредне године плодни врт испуњен јестивим биљкама и украшен цветовима.Предавања и радионице имали су за циљ да промовишу баштенске заједнице као једно од могућих решења за еколошке изазове са којима се Београд суочава,али и као места која могу да унапреде и оплемене живот у граду. Снимци предавања и радионица доступни су на Еконаутовом YouTube каналу.
Удружење Еконаут ће и у наредном периоду наставити да прикупља потенцијалне локације за баштенске заједнице,као и да спроводи активности које имају за циљ заговарање да се баштенске заједнице поставе као комунална услуга доступна свим грађанима.

 

Илустрација: Употреба картона у башти
Пројекат “Иницијатива за градске баштенске заједнице” се спроводи у оквиру пројекта Београдске
отворене школе „Зелени инкубатор“, уз финансијску подршку Европске уније и Фондације Fridrih Ebert.Активности „Иницијативе за градске баштенске заједнице“ подржане су и од стране Секретаријата за заштиту животне средине и Нове Искре – креативног hubа.

Извор: Агробизнис магазин

ФОТО: Удружење Еконаут

Srodni tekstovi

Оставите коментар