Branislav Nedimović obišao radove na prvoj fazi rekonstrukcije brane Bosur

Аутор: dzonioff
276 посета

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović obišao je danas radove na prvoj fazi rekonstrukcije brane Bosur. Nedimović je tom prilikom rekao da je vrednost radova na brani 186,6 miliona dinara i podsetio da je početak radova bio u oktobru ove godine, a da je rok za završetak obnove brane 270 dana.

Ministar je istakao da u proteklih 50 godina na teritoriji opštine Petrovac na Mlavi, kao i u celoj Srbiji, nije bilo ulaganja u vodoprivredne objekte, te da se više ne radi samo na obnovi infrastrukture, već da je strateško opredeljenje i prioritet resornog ministarstva prevencija. U cilju prevencije i kako ne bi uopšte dolazilo do poplava, kaže, država koristi najsavremenija naučna dostignuća. „Ljudi nisu svesni koliko su značajni ovi vodoprivredni objekti u smislu zaštite, a setimo ih se samo kada dođe do ekstremnih situacija“, kaže Nedimović.

Prema njegovim rečima, poplave koje su bile u junu ove godine su one koje se viđaju jednom u 500 godina, a 14. juna ove godine je, podseća, za svega devet sati palo 140 litara kiše po kvadratnom metru. „Moramo da se spremimo za mnogo veće vode. Klimatske promene su definitivno učinile svoje i nikad ne znamo šta će se desiti“, kazao je on.Nedimović, govoreći o stanju vodoprivrednih objekata u Srbiji, kaže da su oni građeni pre 50 godina, a da u njih nije ulagano više od 30 godina.

„Došlo je vreme, Srbija ima dovoljno novca da može ovim da se bavi. Došlo je vreme da obnavljamo sve ono što su naši preci radili da bi zaštitili ove krajeve“, kaže Nedimović.

Ministar dodaje da je u toku izrada katastra vodoprivrednih objekata na teritoriji Srbije i da ima mnogo njih za koje se ne zna u čijoj su nadležnosti. Kaže da u Srbiji postoje i veštačke akumulacije koje bi trebalo da navodnjavaju njive ali se uopšte ne zna ko njima gazduje. „Neka preduzeća su u stečaju, zato, spremamo nove propise koji će obuhvatiti sve ove objekte kako bi se država starala o njima. Svi vodoprivredni objekti su od strateške važnosti za opstanak i stanovništva i privrede koja se tu nalazi“, naveo je Nedimović.

Nedimović je obišao i OS S „Sveta Mihajlović“ u selu Burovac koja je pretrpela velika oštećenja za vreme poplava u junu ove godine zbog prelivanja vode iz brane Busor. Radovi na sanaciji su u toku, 80 procenata radova je realizovano, a njihova vrednost je 132 miliona dinara. Direktor „Srbijavode“ Goran Puzović navodi da je izdvojeno 186 miliona dinara za rekonstrukciju brane i da se u prvoj fazi radova postavljaju četiri pregrade koje zaustavljaju mulj ali i da se radi na regulaciji toka reke koja prolazi kroz selo.

Obilasku ovog kraja prisustvovali su i zamenica direktora vladine Kancelarije za javna ulaganja Sandra Nedeljković koja je poručila da se mora intenzivno raditi na preventivi, kao i predsednik opštine Petrovac na Mlavi Duško Nedinić koji je podsetio da je u zadnjih 20 godina ta opština pretrpela tri velike i nekoliko manjih poplava.

Izvor: www.dnevnik.rs 

Srodni tekstovi

Оставите коментар