Европска Унија подржала сектор шумарства

Аутор: Gdjakovic
331 посета

БЕОГРАД – Твининг пројекат током кога ће стручњаци из Аустрије и Словачке знањем и искуством подржати унапређење управљања шумама Србије и тако допринети капацитету Управе за шуме Министарства пољопривреде у испуњавању услова за прикључење ЕУ, представљен је данас. Пројекат „Унапређење управљања шумама у Србији као допринос ублажавању климатских промена и прилагођавању на измењене климатске услове“, вредан је милион евра, а новац је издвојила ЕУ.
Реализација двогодишњег пројекат је почела у јануару, и он послужиће шумарском сектору Србије да буде унапређен систем управљања и газдовања шумама, рекао је за Тањуг директор Управе за шуме и вођа пројекта Саша Стаматовић.
Он је подсетио да је 2015. године развијен је концепт унапређења шума и шумарства који се развија из ресурса Србије.

„Али када спроводите реформу потребни су и додатни капацитети поготово у процесу придруживања ЕУ јер неопходно је испунити одређене захтеве и за газдовање шумама па смо зато лансирали пројекат“, рекао је он.

Циљеви пројекта су да се развије секторска политика и донесе документ секторске политике, унапреди законски систем уз поштовање европске директиве о дрвету посебно код контроле увоза илегалног дрвета у ЕУ, и додатно развије постојећи систем субвенционисања из буџетског фонда за шуме Србије.

Стаматовић истиче да је искуства колега из Аустрије и Словачке посебно свежа јер су недавно радили на доношењу специфичних регулатива у својим државама.

„Пројекат је већ покренута, а већ за пар месеци биће првих резултата. Очекујемо да ће резултати континуирано бити остваривани и бити комплетирани за две године трајања пројекта“, рекао је он.

Додао је да ће током пројекта наши стручњаци радити са партнерима из Аустрије и Словачке, те размењивати искуства и красти знање.

„Суштина целог процеса је да себе припремимо да у тренутку приступања ЕУ будемо спремни да испунимо захтеве и око извештавања, и око база података и других ствари, од којих тренутно неке знамо а неке не“, рекао је он.

Помоћник министра пољопривреде Ведрана Илић рекла да је пројекат допринос јачању институционалног капацитет Србије да се испуне обавезе из законодавства ЕУ.

Она је навела да то министарство стрпљиво и континуирано кроз многе ЕУ пројекте ради на оспособљавању капацитета запослених, и остваривању обавеза које намећу поглавља 11,12,13 и поглавље 27 преговора са ЕУ.

Представник Делегације ЕУ у Србији Сакеларис Хоурдас истакао је да је ЕУ посвећења одрживом газдовању, повећати ефикасност коришћења ресусрса у шумама, стварању радних места и постизању раста, као правилном коришћење шумских ресусрса и дрвета.

Додао је да Аустрија и Словачка имају велико искуство и моћ ће да помогну Србији, те препоручио српским стручњацима да искористе квалитете експерата из тих земаља.

Он је нагласио да је ЕУ прати негативне појаве које доносе климатске промене, и да ће своја сазнања делити са Србијом како би заједно постигли бољу животну средину.

Заменица амбасадора Аустрије Сабине Кроисенбрунер оценила је да је овај програм изваредан за подржавање активности у сектору шумарства, а по питању преговора око приступања ЕУ.

„Ми смо поносни што смо са слов одабрани да помогнемо Србији на путу побољшања жив средине у области шумарства у овом пројекту“, рекла је он.

Нагласила је да Аустрија има велико искуство које ће поделити са Србијом посебно око малих газдинстава, и додала да две државе имају дугу традицију сарадње.

Амбасадор Словачке Федор Росоха истакао је да земља подржава Србију на путу ка ЕУ, дељењем свог искуства релативно новопридошле земље у унији, и то не само политичких него и за решавање питања из свакодневног живота.

„Верујем да пројекат ствара велики замах, у будућности комбинује искуства, и решава питање одрживог шумарства“, рекао је он.

Извор: РТВ, ТАНЈУГ

Srodni tekstovi

Оставите коментар