Да ли сте скоро видели неког лептира и зашто нисте!?

ФОТО: Google Screenshot

Аутор: Gdjakovic
427 посета

Пољопривредом високог интензитета смањује се број врста лептира у суседним подручјима. Ливаде које граниче са пољопривредним површинама високог интензитета су дом за мање од половине броја врста лептира од подручја у природи. Број прона]ених јединки је чак и до једне трец́ине некадашње популације. Ово су резултати истраживачког тима који је водио Јан Цхристиан Хабел на Техничком универзитету у Минхену (ТУМ) и Тхомас Сцхмитт у Друштву за истраживање природе Сенцкенберг.
У Немачкој живи око 33.500 врста инсеката – али се њихов број драматично смањује. Од 189 врста лептира који су тренутно познати из Немачке, 99 врста је на Црвеној листи, 5 вец́ је изумрло, а још 12 врста је угрожено изумирањем. Сада тим под водством проф. Јан-Цхристиан Хабел-а са Одељења за копнену екологију Техничког универзитета у Минхену и проф. Тхомас Сцхмитт, директор њемачког ентомолошког института Сенцкенберг у Мунцхебергу у Бранденбургу, испитао је специфичне ефекте утицаја интензивне пољопривреде на популацију лептира. Смањење броја једики на подручјима око интензивно обрађених поља Истраживачки тим је забележио нарочито код врста лептира на 21 ливадском месту источно од Минхена. Од ових истраживачких локација, 17 је окружено пољопривредним површинама, а четири су у природи са готово природном култивацијом. Забиљежили су укупно 24 врсте лептира и 864 јединке у свим истраживачким местима. Посебне врсте ретких лептира били су посебно зависни од скоро природних станишта дакле нема их око пољопривредног земљишта, док су се прилагодљивији „генералисти“ нашли и на другим пашњацима.

„На ливадама које су окружене пољопривредно коришц́еним подручјима наишли смо на просечно 2,7 врста лептира по посети; у четири локације истраживања у природи чува „Диетерсхеимер Бренне“ и „Гарцхингер Хеиде“ пронашли смо просечно 6,6 врста, „додаје проф. Вернер Улрицх са Цоперницус универзитета у Тхорну, Пољска. Негативан утицај индустријализоване пољопривреде захтева анализу. „Наши резултати показују очигледан тренд: у близини интензивно обрађених поља која се редовно прскају пестицидима и инсектицидима, различитост и број лептира су значајно нижи него у ливадама у близини мање коришц́ених или неискоришц́ених подручја“, објашњава главни аутор студије, проф. Јан Цхристиан Хабел са Техничког универзитета у Минхену. „Наша студија наглашава негативан утицај конвенционалне, индустријализоване пољопривреде на разноликост лептира и показује хитну потребу за еколошки одрживим методама производње. Додатне теренске студије могу помоц́и у идентификацији појединачних фактора одговорних за одумирање инсеката и примену одговарајуц́их противмера “, додаје Сцхмитт на крају.

Srodni tekstovi

Оставите коментар