Да ли знате шта је то купање у шумском ваздуху?

Аутор: Gdjakovic
471 посета
Шумски велнес „shinrin-yoku ”, у преводу купање у шумском ваздуху, од скора се реализује и у Специјалном резервату природе „Обедска бара”.
с
Фото: Приватна архива

Подручје представља природно, добро очувано станиште шума, бара, мочвара и влажних ливада, формирајући богат биодиверзитет, што је услов за спровођење таквог иновативног програма. Према речима самосталне референткиње за заштићена подручја и животне средине у ЈП „Војводинашуме”, из шумског газдинства „Сремска Митровица” Иване Лозјанин, шумска медицина се бави истраживањем утицаја боравка у таквој састојини на људско здравље, обухватајући елементе алтернативне медицине, медицине засноване на ефектима животне средине и превентивне медицине.

Све је више истраживања  која потврђују позитивне ефекте дрвећа и шума на здравље и благостање, јер оне делују антидепресивно, а њени звуци умирујуће и хармонично.

– У шуми се сусрећемо са звуцима који могу имати терапеутски ефекат попут цвркута птица и шуштања лишћа, они на човека делују умирујуће, што је посебно важно за особе са оштећеним чулом вида којима су друга чула развијенија – објашњава Лозјанин. – Кроз шумски велнес туризам се тежи ка превентивном очувању здравља људи, посебно на контролу и смањење стреса. Међу најстаријим шумама Европе, Дебела гора је била одабрана за место првог тренинга за водиче шумске терапије у Европи, а Амос Клифорд из Санта Росе у Калифорнији је водећи светски стручњак из ове области, који је одржао обуке за водиче шумском терапијом. Данас Обедска бара има два сертификована водича, стазе прилагођене програму, комплекс традиционалних објеката у шуми у којима се изводи завршна церемонија шумске терапије. Храна из природе, вода и сунце, осећај релаксираности, исцељујући су елементи у животу савременог друштва.

Како каже, Амос Клифорд је на обуци рекао да „током контакта човека са дрветом, његова енергија код човека изазива реакцију у виду резонанце и поља свести”, али треба напоменути да осим дрвећа, исцелитељску моћ даје комплетан биљни свет, који живи у заједништву.

Обедска бара једно је од најстаријих заштићених подручја у свету још од 1874. године. Некада је била чувени орнитолошки резерват, а данас са поносом носи титулу Специјалноги резервата природе. Позната је широм Европе још од средине 19. века, као простор у ком газдује царство птица.

ИБа

Извор: https://www.dnevnik.rs/

Srodni tekstovi

Оставите коментар