Да ли знате шта значи интегрална производња поврћа?

Аутор: draganadpetrovic
346 посета

Интегрална производња поврћа подразумева примену свих расположивих мера у циљу добијања што квалитетнијих производа уз што мање загађење животне средине.У интегралној производњи поврћа, средства за заштиту биља се користе само када су исцрпљене остале могућности за сузбијање штетних организама.

За сузбијање корова у интегралној производњи поврћа потребно је користити малч или сузбијати корове механички при припреми земљишта за сетву и садњу. Уколико се појаве штетни организми, пестициде користити само када они пређу праг штетности.

Илустрација: Циљ је добијања што квалитетнијих производа уз што мање загађење животне средине

Када су у питању гљивичне болести, где се не може одредити праг штетности, оне се сузбијају превентивно, а третирања би требало вршити на основу прогнозе појаве болести. Код избора средстава за заштиту биља предност се даје оним средствима која нису штетна за корисне организме.Када је у питању затворени простор, биљке у заштићеном простору расту у другачијим условима него на отвореном. Процеси раста и развоја биљака у заштићеном простору су интезивнији, па самим тим и појава и ширење болести и штеточина. Потребно је свакодневно присуство произвођача у заштићеном простору који ће биљке детаљно посматрати и при појави првих симптома болести и првих инсеката брзо реаговати па се средства за заштиту биља могу само локално применити. У заштићеном простору за сузбијање штетних организама предност дати коришћењу корисних организама.

Извор: дипл. инж. Весна Нишавић Вељковић, ПССС Чачак

Извор: https://www.agrotv.net/integralna-proizvodnja-povrca/

ФОТО: Pixabay

Srodni tekstovi

Оставите коментар