Влада усвојила Програм заштите ваздуха, шта се њиме предвиђа

Аутор: draganadpetrovic
231 посета

Влада Србије усвојила је Програм заштите ваздуха у Републици Србији за период од 2022. до 2030. године, са акционим планом, којим су дефинисане мере и активности које ће се спроводити у наредном периоду у циљу побољшања квалитета ваздуха. Влада за енергетски угрожене купце определила милијарду и по динара.Србија је по први пут добила стратешки документ за област заштите ваздуха за чију имплементацију ће у наредним годинама бити потребна улагања од 2,6 милијарди евра, саопштило је Министарство заштите животне средине.Како се наводи, циљеви програма биће остварени кроз смањење емисија из различитих сектора, као што су енергетика, стационарна постројења за сагоревање, саобраћај, велика индустријска постројења и пољопривреда, али и уз повезивање, сарадњу и учешће институција, привреде и грађана.

Програмом су дефинисане и мере и активности које ће помоћи јединицама локалне самоуправе у даљем развоју планова квалитета ваздуха, краткорочних акционих планова и програма локалних мониторинга.

Неке од предвиђених мера омогућиће бржу замену старих уређаја за грејање у домаћинствима и обнову возног парка дерегистрацијом, односно отпремањем најстаријих Еуро 1, 2 и 3 дизел путничких возила и лаких теретних возила, као и ЕУРО I, II i III дизел аутобуса у рециклажне центре.

Илустрација: Београд је често у врху листе најзагађенијих градова света

Програм предвиђа и реализацију активности које се односе на едукацију, обуку за примену најбољих пракси и подизање свести, у циљу успостављања консензуса о важности мењања навика и давања доприноса у овој области од стране свих чланова друштвене заједнице.

Министарство заштите животне средине истиче да је унапређење квалитета ваздуха у Србији један је од кључних приоритета тог Министарства и верује да ће усвојени програм трасирати пут спровођење мера и активности у наредним годинама, чиме ће се дати допринос животној средини, чистијем ваздуху и здрављу грађана.
За енергетски угрожене купце милијарду и по динара

Влада Србије усвојила је Уредбу о енергетски угроженом купцу којом је дефинисала категорије оних грађана који остварују права на умањење месечне обавезе плаћања електричне енергије и за ове намене обезбедила средства у износу од 1,5 милијарди динара.

Уредбом су првенствено обухваћени корисници права на новчану социјалну помоћ и дечији додатак или увећани додатак за помоћ и негу другог лица, као и домаћинства са минималним приходима, саопштено је из владе.

Одређене су и обавезе локалних самоуправа да податке о свим енергетски угроженим купцима који могу остварити ово право, достављају енергетском снабдевачу сваког месеца. Ови подаци биће објављивани на интернет страници Министарства рударства и енергетике.

Илустрација: Донета и одлука о продужењу привремене забране извоза евро дизела ЕН 590 до краја године

Продужена забрана извоза евро дизела до краја године

Влада Србије усвојила је измењену и допуњену Уредбу о ограничењу висине цена основних животних намирница, којом се искључује могућност одобравања ванфактурних давања приликом продаје брашна Т-400, како би се спречиле деформације у формирању цена наведеног производа и у што већој мери утицало на заштиту животног стандарда грађана.

На седници је донета и одлука о продужењу привремене забране извоза евро дизела ЕН 590 до краја године.

Извор: https://www.rts.rs/page/stories/ci/story/124/drustvo/5049330/program-zastita-vazduha-akcioni-plan.html

ФОТО: Pixabay

Srodni tekstovi

Оставите коментар