Аквапонија у Србији: Предности узгоја салате на овај начин

Аутор: draganadpetrovic
337 посета

У Кикинди је започет пионирски подухват у пољопривреди – аквапонија. Млади програмер из Кикинде, Драган Керкез, заједно са пријатељем из Кеније, започео је производњу зелене салате на води, која се напаја ђубривом из рибњака. Уколико пројекат буде исплатив, планирано је да се површине под пластеницима увећају и до десет пута.

Кикинђанин, Драган Керкез, двадесетшестогодишњи програмер, уложио је средства у нови концепт пољопривредне производње под називом аквапонија – производња зелена салате и зачинског биља на води, које рибе напајају хранљивим материјама и ђубривом. На око 1.600 квадратних метара подигао је пластеник, потпуно га опремио, а поред изградио рибњаке са шаранима који воду напајају ђубривом.
“Цена производње је буквално минимална, потрошња воде мизерна и простор који се користи за ову количину производње је мали. Ово спада у органску производњу јер је чињеница да у тој води нема ништа од хемије, а ништа не користимо ни против инсеката јер не бисмо ни смели због рибе и не видим ниједан разлог зашто ово не би била органска производња“, каже Драган Керкез, произвођач зелене салате.

Илустрација: Зелена салата узгајана на овај начин има пунији укус без горчине

Циклус производње зелене салате на води је знатно краћи, а укус је пунији и без горчине. Концепт аквапоније, Керкез је у Кикинду пренео из Кеније где врло често борави и заједно га са својим тамошњим пријатељем примењује на северу Баната.

“Тржиште постоји, има простора за све, али мора пуно да се ради и да производ буде много бољи од свега на тржишту да бисмо ми као мали произвођачи могли да успемо’, додаје Керкез.

Имајући у виду да је ово пионирски подухват, још увек се испитују тржиште и потражња, али упоредо са константним улагањима, како би се производња довела до савршенства. Уколико се аквапонија покаже као будућност српске пољопривреде, млади стручњак из Кикинде планира да у наредних неколико година радне површине повећа и до десет пута.

Извор: https://rtv.rs/sr_ci/vojvodina/banat/akvaponija-ili-uzgoj-salate-u-kikindi-po-receptu-iz-kenije_1404199.html

Srodni tekstovi

Оставите коментар