Po novom zakonu svi mogu da peku rakiju, i to bez ograničenja Danijel

Po novom zakonu svi mogu da peku rakiju, i to bez ograničenja Истакнут

Аутор  feb 22, 2016

Iako se mnogi plaše da će sa ulaskom u Evropsku uniju biti zabranjena ili ograničena proizvodnja rakije “za sopstvene potrebe”, prema novom Zakonu o jakim alkoholnim pićima koji je potpuno usaglašen sa propisima EU, čini se da to ipak neće desiti.

U Ministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine kažu da ovaj zakon, koji je stupio na snagu 1. januara, srpskom poljoprivredniku i dalje omogućava da proizvodi rakiju u svom dvorištu za sopstvene potrebe bez ograničenja količine.

Za razliku od prethodnog zakona koji fizičkim licima nije dozvoljavao da viškove iz svoje proizvodnje plasiraju na tržište, novi Zakon daje tu mogućnost na sledeća dva načina - objašnjavaju iz Ministarstva.

Prvi način je da voćni destilat, odnosno sopstvenu rakiju, proda registrovanom proizvođaču koji će je dalje prerađivati i biti odgovoran za kvalitet i zdravstvenu ispravnost.

Na ovaj način se stavlja u legalne tokove višak proizvodnje koji je bio kod fizičkih lica i predstavljao sivo tržište - napominju u Ministarstva.

Drugi način da višak rakije plasira na tržište, srpski domaćini imaće tako što će se registrovati kao preduzetnici i upisati u Registar privrednih subjekata i Registar proizvođača rakije.

Vitomir Igić iz Gornjeg Matejevca kraj Niša kaže da je zbog teških propisa u prethodnom zakonu “zamrzao” svoj status proizvođača rakije, ali da ovih dana treba da se ponovo registruje.

Ne treba više tehnolog, kao što je ranije bio slučaj, pa sam sada odgovoran za sve. Ovo je jedna od prednosti, ali i mač sa dve oštrice. Sada je potrebno debelo znanje za proizvodnju - objašnjava Igić.

On ističe da je potrebno da se strogo nadgleda proizvodnja kako se na tržištu ne bi javili “falš” proizvodi i rakije poput “zozovače”.

 

Uklađeno sa evropskim propisima

Ovaj Zakon, kažu u Ministarstvu, u potpunosti je usaglašen sa propisima EU koji regulišu ovu oblast.

Njegovim usklađivanjem naši proizvođači su u povoljnijoj poziciji jer su uslovi za proizvodnju liberalizovani u odnosu na prethodni zakon. Usklađenost kategorije i pravila za deklarisanje sa Uredbom 110/2008 našim proizvodima omogućava da budu usklađeni sa međunarodnim standardima kvaliteta kako bi bili jednako tretirani i konkurentni na tržištu - objašnjavaju u Ministarstvu poljoprivredu.

Napominju i da se novim Zakonom, za razliku od prethodnog, na jednostavniji i jedinstven način reguliše postupak zaštite geografske oznake jakih alkoholnih pića i na nacionalnom, i na međunarodnom nivou.

Geografska oznaka se od dosadašnje, individualne, menja u kolektivnu, zajedničku. Svi proizvođači koji jaka alkoholna pića proizvode po istoj tehnologiji moći će da koriste tu oznaku, a ne, kako je bilo do sada, samo jedan proizvođač. Preduslov je udruživanje proizvođača i njihovo povezivanje - objašnjavaju u Ministarstvu.

Zakon okrenut malim proizvođačima

U Ministarstvu poljoprivrede kažu da novi Zakon o jakim alkoholnim pićima srpskim proizvođačima pre svega donosi jeftiniju proizvodnju i da je njime pojednostavljena procedura registracije i smanjeni troškovi registracije.

Napominju da su liberalizovani uslovi za proizvodnju, čime je “veća konkurentnost srpskih proizvođača na domaćem i stranom tržištu”.

Ovaj Zakon je u potpunosti okrenut malim proizvođačima i omogućava im da na jednostavan i jeftin način započnu proizvodnju. Cilj Zakona i jeste da se poveća broj registrovanih proizvođača i umanji sivo tržište rakije, od koga najviše štete imaju registrovani proizvođači, i mali i veliki - ističu u Ministarstvu.

Inače, prema podacima Ministarstva u 2015. godini, pre donošenja novog Zakona, u Srbiji je bilo 370 registrovanih proizvođača koji su proizveli 25 miliona litara jakih alkoholnih pića, od čega je 22,5 miliona litara rakije.

 

Izvor:juznevesti.com

Остави коментар

Проверите да ли сте унели све потребне информације где је назначено (*). HTML код није дозвољен.

  1. Popularno
  2. Aktuelno
  3. Komentari

 

Kalendar

« Новембар 2018 »
Пон Уто Сре Чет Пет Суб Нед
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30