Kuvana hrana u marketu Kuvana hrana u marketu Goran Đaković

Novo! Inspekcije za hranu prešle u drugo ministarstvo! Истакнут

Аутор  dec 22, 2018

Kontrola prometa hrane u maloprodajnim objektima u Srbiji preći će, nakon usvajanja predloga izmena Zakona o bezbednosti hrane, u nadležnost Ministarstva zdravlja.

Kontrola hrane životinjskog porekla u objektima koji su registrovani od strane Ministarstva poljoprivrede, na primer klanice klanice, ostaje u nadležnosti ovog ministarstva, rečeno je danas na sastanku Nacionalnog konventa o EU, odnosno Radne grupe za poglavlja 11, 12, 13, a koja se odnose na poljoprivredu i ruralni razvoj, bezbednost hrane, veterinarsku i fitosanitarnu politiku, ribarstvo.

Na sastnaku su učestvovali predstavnici nekoliko ministarstava kao i predstavnici civilne zajednice u Srbiji, koji su napomenuli da javna rasprava o predlogu izmena ovog zakona nije održana.

Učesnici sastanka diskutovali su o izmenama i definisanju termina "hrana" u "novom" zakonu, ali i o tome da se nije čuo glas struke te su predložene izmene zakona nepotpune bez, na primer, dela koji se tiče organski proizvedene hrane.

S obzirom na to da su predložene izmene već poslate Skupštini, Konvent će pokušati, kako je rečeno, da komentare struke dostavi putem skupštinskih odbora pre glasanja poslanika, kako bi se kroz amandmane usvojili brojni predlozi i unapredila bezbednost i kvalitet hrane u Srbiji.

Predstavnici "Naleda" tražili su na sastanku pojašnjenja definicije "nebezbedna hrana", odnosno "najbolje upotrebiti do" jer, kako kažu, ukoliko se jasno u predloženim izmenama ne napravi razlika između bezbednosti hrane i kvaliteta hrane, kao i do kada ona može da se upotrebljava, privrednici bi mogli da imaju gubitke jer bi hranu morali da bacaju.

 

Последњи пут измењено subota, 22 decembar 2018 09:45

Остави коментар

Проверите да ли сте унели све потребне информације где је назначено (*). HTML код није дозвољен.

  1. Popularno
  2. Aktuelno
  3. Komentari

 

Kalendar

« Новембар 2020 »
Пон Уто Сре Чет Пет Суб Нед
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30