Ilustracija: iz arhive Agrobiznis magazina, detalj iz podruma preduzeća “BB Klekovača DOO” Ilustracija: iz arhive Agrobiznis magazina, detalj iz podruma preduzeća “BB Klekovača DOO” Milica Lukić

Pravilno merenje jačine rakije i njeno razblaživanje Истакнут

Аутор  okt 24, 2017

Količina alkohola u rakijama određuje se pomoću alkoholometra, a izražava se u zapreminskim delovima ili Vol.%. Ova mera označava broj litara čistog alkohola koji se nalazi u 100 litara pića. I danas se, pogotovo na selu, jačina rakije izražava gradom, tj. meri u gradima.

Jedan grad je približno jednak 2,5 vol.%, tj. 25 Vol.% alkohola. Važno je napomenuti jačina rakije alkoholometrom može direktno odrediti samo ukoliko je bezbojna i ako joj nisu dodavana ekstraktivna sredstva za popravku punoće. To je zato što se određivanje količine alkohola u rakijama zasniva na bazi njihove specifične težine, koja je niža ukoliko imaju više alkohola. Kada bi se rakiji dodavao karamel radi boje, ili šećerni sirup i sl. povećavala bi se njena gustina, i ona više ne bi predstavljala skoro isključivo alkoholno-vodnu mešavinu.

Uticaj dodatog ekstrata na tačnost određivanja alkohola alkoholometrom može se videti iz sledećeg primera: U slučajevima kada rakija sadrži ekstraktivne sastojke, bilo one koji potiču iz drvenog suda, ili one koji su joj dodati, tada se ona najpre mora u laboratoriji predestilisati i u dobijenom destilatu tačno odrediti, pomoću alkoholometra, njena jačina. Alkoholometar je po dimenzijama i izgledu veoma sličan Ekslovom širomeru. Izrađen je od stakla, vretenastog je oblika, dole proširen sa ugrađenim termometrom, a gore se sužava u staklenu cev u kojoj se nalazi skala od 10 do 70 Vol.%.

On je konstruisan tako da, ukoliko je temperatura rakije 15 °C ne treba vršiti bilo kakvu korekciju. Međutim, ukoliko temperatura odstupa od 15°C bilo naviše ili naniže, vrši se korekcija očitanih Vol.% alkohola na osnovu tabela koje se dobijaju uz alkoholometar. Alkohol uronjen u rakiju koja se nalazi u staklenoj menzuri ne sme da dodiruje zidove menzure, a očitavanje Vol.% alkohola na njemu vrši se u nivou donjeg meniskusa tečnosti, tj. na mestu gde površina tečnosti „seče“ alkoholometar.

Alkoholometri iz Nemačke, Francuske i neki drugi, podešeni su za rad na 20 °C i uz  njih se, takođe, dobijaju određene korekcione tablice. Detaljnijom analitikom rakija (određivanje alkohola, kiselina, ekstrata, estera, aldehida, viših alkohola, furfurola, metil-alkohola itd.) bave se enološke stanice i neke laboratorije na poljoprivrednim fakultetima.

 

SAVETI: Kako ubrzati proces sazrevanja rakije?

http://www.agropress.org.rs/lat/rubrike/tehnologija-prerade/item/3202-saveti-kako-ubrzati-proces-sazrevanja-rakije

Rakija od suvih šljiva - tehnologija proizvodnje i saveti 

http://www.agropress.org.rs/lat/rubrike/tehnologija-prerade/item/3161-rakija-od-suvih-sljiva-tehnologija-proizvodnje-i-saveti

 

Остави коментар

Проверите да ли сте унели све потребне информације где је назначено (*). HTML код није дозвољен.

  1. Popularno
  2. Aktuelno
  3. Komentari

 

Kalendar

« Јануар 2021 »
Пон Уто Сре Чет Пет Суб Нед
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31