Ilustracija: UZO - najpoznatija rakija u Grčkoj Ilustracija: UZO - najpoznatija rakija u Grčkoj Milica Lukić

Da li ste probali najpoznatiju rakiju u Grčkoj? Истакнут

Аутор  okt 10, 2017

Uzo je 100 % grčki proizvod i grčko nacionalno piće, i ne proizvodi se nigde drugo u svetu. U svakom mestu u Grčkoj postoji uzerija, specijalizovana radnja za prodaju tog pića, a istovremeno i kafić gde su svi dobrodošli da probaju i uživaju u njemu. Najpopularnije je piće među Grcima, i glavni izvozni proizvod zemlje u kojoj postoji 7.000 licenciranih proizvođača. Pravi se preciznom kombinacijom grožđa, trava i bobica. Počinje pravljenjem destilovanog pića od grožđa a onda dobija posebne karakteristike dodavanjem trava i drugih sastojaka, uključujući anis, korijander, karanfilić, slatki koren, mentu...

Ovakva mešavina kuva se u bakarnom kazanu. Predestilisana tečnost se hladi, stoji nekoliko meseci i dolazi na jačinu oko 40 Vol. %. Najčešce se služi kao aperitiv, ali se pije i za vreme jela. Meze uz uzo može biti sve: salate, meso, povrće, slane sardele, slatkiši, ćevap, sir, sveža riba. Bitno je da se uzo pije polako. Kada se u uzo doda voda postaje mlečnobeo. Razlog tome su ulja anisa koja su u alkoholu rastvorena, ali sa smanjenjem sadržaja alkohola ulja prelaze u beličaste kristale koji su neprozirni pa zamućuju ovu mešavinu.

Ne preporučuje se preterano hrabro ponašanje kada je uzo u pitanju!

Uvek ga razblažite vodom, dobiće mlečnobelu boju, i posebno blag ukus. Dobar savet je i da ne dodate odmah celu količinu vode, već da je lagano dosipate kako pijuckate. Grci ce vam reći da je ispijanje uzoa umetnost ili način života. Uzo, kažu, oslikava grčki način razmišljanja: optimizam, svakodnevno vežbanje filozofije i radost življenja. Servirajte uzo kao aperitiv ili digestiv, obavezno rashlađen, uživajte opušteni i u ugodnom društvu.

Последњи пут измењено utorak, 10 oktobar 2017 10:50

Остави коментар

Проверите да ли сте унели све потребне информације где је назначено (*). HTML код није дозвољен.

  1. Popularno
  2. Aktuelno
  3. Komentari

 

Kalendar

« Август 2020 »
Пон Уто Сре Чет Пет Суб Нед
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31