gajenje curaka gajenje curaka Svetlana

Da li se isplati gajiti ćurke Истакнут

Аутор  mar 23, 2016

Sve više se obraća pažnja kvalitetu hrane koju koristimo. Meso ćurki je zdravstveno poželjno i čuva naše zdravlje. Ćurići se gaje na sličan način kao pilići ali ipak postoje određene razlike koje treba istaći. Ćurići su veći od pilića i znatno brže rastu pa im je zbog toga potrebno obezbediti 2-3 puta više podne površine, hranidbenog prostora,  prostora na pojilici, pod grejačem nego za pile. Prvih nedelja ćurići su osetljiviji od pilića, lakše stradaju od hladnoće, promaje, vlage, kvašenja i drugih nepovoljnih uticaja. Tek kad „prebobaju“, u uzrastu oko 8 nedelja, postaju izrazito otporni.

Ćurići prvih dana slabo vide i potrebna im je jaka svetlost da bi uočili hranu i vodu. Oni se za razliku od pilića, obavezno moraju učiti da jedu i piju. Zahtevaju više toplote od pilića prvih dana, pa i nedelja. Minimalna temperatura koja se mora obezbediti jednodnevnim ćurićima je 35-38 stepeni C.

Osetljiviji su od pilića i na druge stresove, buku, neujednačenu osvetljenost prostorije, lako se uznemire, uplaše i gomilaju, pa usled toga može doći do velikih gubitaka.

Zbog toga što rastu znatno brže od pilića zahtevaju  hranu bogatiju belančevinama, prve 4 nedelje i sa 28-30% proteina. U gajenju i tovu ćuraka higijena je apsolutno neophodna. Prostoriju u koju će se smestiti jednodnevni ćurići potrebno je temeljno očistiti, oprati i dezinfikovati.

Nekoliko dana pre useljenja, u prostoriju se unosi i po podu rasprostire čista i suva prostirka, a potom se unosi i raspoređuje prethodno očišćena i dezinfikovana oprema kao što su grejači, pojilice, hranilice i dr. Dobro je najmanje 2 dana pre useljenja obaviti fumigaciju prostorije tj. dezinfekciju parama formaldehida. Najmanje 24 sata pre prijema prostoriju zagrejati na 35-38 stepeni.

Prvih dana je potrebno ćuriće veoma često nadgledati i kontrolisati da li se ugodno osećaju i da li uzimaju vodu i hranu. Ponašanje ćurića je najbolji način da se oceni koliko im odgovaraju uslovi gajenja. Hranu treba davati češće i u malim količinama, ali da je uvek imaju na raspolaganju. Pojilice treba svakodnevno prazniti, prati, dezinfikovati i puniti svežom vodom. Naročito je važno da prostirka bude suva i rastresita. Da bi ćurići brzo rasli i dobro iskorišćavali hranu, moraju se hraniti smešama koje sadrže sve potrebne sastojke (energija, belančevine, masne kiseline,  amino-kiseline, vitamine, mineralne materije, mikroelemente i dr.).

Najpovoljnija smeša za ćurke je ona sa oko 40 različitih sastojaka. Zato se najbolje i najpotpunije smeše sa svim potrebnim sastojcima u potrebnim količinama i u najpovoljnijem odnosu, proizvode u fabrikama stočne hrane koje poseduju savremenu, automatizovanu i kompjuterizovanu opremu za ovu proizvodnju.

Za ishranu tovnih ćuraka u intenzivnom sistemu koristi se hrana u obliku peleta. U prve 4 nedelje su prečnika manjim  od 2 mm, a kasnije 3,2mm. Pošto su ćurke zrnojedi, u njihovoj ishrani treba izbegavati brašnaste smeše. Svaka selekcijska organizacija za hibrid koji proizvodi u uputstvu za tov ćuraka daje odgovarajuće normative ishrane

Za napajanje mora se obezbediti čista, hemijski i bakteriološki ispravna voda za piće. Ćurke troše približno dvostruko više vode nego hrane, mada u vrelim letnjim danima ta potrošnja može biti i znatno veća. 

Za nošenje jaja obično se prave kolektivna gnezda i to na jedan ili dva sprata, odignuta oko 30 cm, stavljaju se i male merdevine da bi se ćurke lakše popele. Na jedno gnezdo ide 5-6 ćuraka. Jaja se sakupljaju redovno, svaka dva sata. Ćurke se u proizvodnji koriste 24 sedmice, a klanje se vrši u dobi od 56 sedmica.  U jednom turnusu to je do 150 komada tovnih ćurki, a može se računati sa dva turnusa.

Isplativost je najbolje odrediti računicom preko ishrane: da se utovi ćurka potrebno je oko 22 evra, a jedna ćurka do težine 12 kg ili ćuran do težine 16-18 kg pojede do 55 kg hrane. Prodaja je najčešće individualna. Klanje se obavlja sezonski, a najviše potražnje je krajem godine kada su praznici

Ćureće meso je jedno od najkvalitetnijih mesa, ono sadrži najmanje holesterola i veoma je proteinski snabdeveno i jako, ono ima između 37 i 40 posto proteina, te kao jedna nutritivna namirnica za ljudsku ishranu predstavlja hranu koja je visokog kvaliteta. Rentabilnost se ogleda kako u pojedinačnoj proizvodnji unutar same porodice tako i u proizvodnji za dalju prodaju.

 

 

1 коментар

 • Jovica Radunovic
  Линк коментара Jovica Radunovic petak, 19 maj 2017 07:38

  Pozdrav htio bih da vas pitam zelim da pocnem da se bavim tovom curaka koliko mi je potrebno pokrivenog prostora za jedno 60 curica za pocetak m2 dali treba da ugradim ventilaciju u vidu ventilatora ili slicno

  Preporučujemo vam da se pretlatite na časopis Agrobiznis magazin ili neki drugi. Nabavite litetaru i pročitajte. Pitanje je preopširno i nije moguće dati odgovor kroz komentar.
  http://www.agrobiznis.rs

Остави коментар

Проверите да ли сте унели све потребне информације где је назначено (*). HTML код није дозвољен.

 1. Popularno
 2. Aktuelno
 3. Komentari

 

Kalendar

« Децембар 2018 »
Пон Уто Сре Чет Пет Суб Нед
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31