Ilustracija: iz arhive Agrobiznis magazina Ilustracija: iz arhive Agrobiznis magazina Milica Lukić

Uz podršku EU bolja kontrola zaraznih bolesti kod životinja Истакнут

Аутор  sep 08, 2017

Uprava za veterinu Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede predstavila je danas, na 28. Savetovanju veterinara Srbije, novo softversko rešenje za izdavanje Uverenja o zdravstvenom stanju životinja i Potvrde o zdravstvenom stanju pošiljke kroz integrisani dokument. Aplikacija ubrzava proces izdavanja ovog značajnog dokumenta za promet životinja, povećava efikasnost rada i digitalizuje rad nadležnih službi, unapređuje kontrola zaraznih bolesti, poboljšava inspekcijski nadzor i obezbeđuju kvalitetniji uslovi za dodeljivanje zdravstvenog statusa farmama.

„Novom aplikacijom, koja objedinjuje četiri dokumenta i pet propisa u jedan dokument pojednostavljen je proces izdavanja propisane dokumentacije i povećana efikasnost nadležnih službi što značajno utiče na upravljanje podacima u kompleksnom polju bezbednosti hrane, rekla je v.d. direktora Uprave za veterinu Emina Milakara otvarajući Savetovanje veterinara, koje se tradicionalno održava na Zlatiboru.

Softverska aplikacija smanjuje mogućnost stvaranja grešaka, posebno zbog neposredne razmene podataka sa laboratorijskim informacionim sistemom u naučnim i specijalističkim veterinarskim institutima i ne dozvoljava izdavanje Uverenja ukoliko svi podaci nisu validni. Još važnije, sistem blokira gazdinstva na kojima je zapažena zarazna bolest i onemogućava kretanje životinja koje se nalaze na tom gazdinstvu i izdavanje Uverenja.

Ova aplikacija je samo deo informacionog sistema koji se razvija sredstvima Evropske unije, opredeljenim za uspostavljanje održivog informacionog sistema za upravljanje, komunikaciju i kontrolu bezbednosti hrane, zdravlja i dobrobiti životinja i zdravlja biljaka u Republici Srbiji.

Imajući u vidu važnost zdravstvene i higijenske ispravnosti prehrambenih proizvoda, Uprava za veterinu zajedno sa Upravom za bilje i Sektorom poljoprivredne inspekcije, sprovodi projekat razvoja savremenog informacionog sistema za bezbednost hrane koji objedinjuje više od 76 novih i 11 redizajniranih softverskih modula. 

Integrisani pristup bezbednosti hrane, koji podrazumeva da se kontrola sprovodi u fazama proizvodnje, prerade, prevoza, skladištenja i pripreme hrane i hrane za životinje, deo je usklađivanja domaćih propisa sa regulativom Evropske unije, a novi informacioni sistem je deo odgovora na brojne propise Poglavlja 12 koje obuhvata bezbednost hrane, veterinarsku i fitosanitarnu politiku.

Остави коментар

Проверите да ли сте унели све потребне информације где је назначено (*). HTML код није дозвољен.

  1. Popularno
  2. Aktuelno
  3. Komentari

 

Kalendar

« Јул 2020 »
Пон Уто Сре Чет Пет Суб Нед
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31