Svinjsko meso Svinjsko meso Goran Đaković

Ovo su nova predviđanja za svinjsko meso i kretanja na tržištu! Истакнут

Аутор  avg 04, 2016
Cena živih svinja i svinjskog mesa je dostigla maksimum u poslednjih pet godina, a stabilizacija tržišta mogla bi da se očekuje intervencijom iz robnih rezervi za oko 20.000 komada svinja, smatra sekretar Udruženja za poljoprivredu PKS Nenad Budimović.


"To ne bi bilo realno jer će se smanjiti potrošnja mesa u trgovinama. Vreme da se proizvođači svinja i klanično-prerađivačka industrija dogovore kako će ubuduće postupati kada padne i kad poraste cena", rekao je Budimović za Tanjug.

Budimović kaže i da farmeri ne mogu unedogled da čuvaju tovljenike i da čekaju da cena poraste jer će tovljenici "izaći" van klase. Ipak, smatra i da se ne može očekivati da će skorije u trgovinama pojeftiniti meso tako brzo.

On ističe da postoje parametri koliko šta košta u odnosu na cenu tovljenika i svežeg mesa, ali da treba imati u vidu i trgovački deo priče koji utiče na formiranje cene. "Pored farmera, stočara, klanično-prerađivačke industrije i trgovci su ti koji daju finalnu verziju što se cene tiče", istakao je Budimović.

On je ponovio da je glavni razlog za povećanje cena svinjskog mesa to što je povećana cena živih svinja, odnosno tovljenika. Početkom godine cena je bila niska cena i farmeri su bili nezadovoljni.

S druge strane, uzrok treba tražiti i u tome što je u EU došlo do smanjenja zbog velikog izvoza svinjskog mesa u Kinu.

Prema njegovom mišljenju, pad cene se može očekivati tek za dva meseca.

Predstavnici Ministarstva trgovine rekli su prethodne nedelje da će se pribeći i interventnom uvozu ukoliko to bude bilo potrebno. Oni ipak očekuju da će se narednih dana situacija na tržištu stabilizovati i da za tim neće biti potrebe.

U Srbiji se tradicionalno najviše troši svinjsko meso. Prosečno domaćinstvo godišnje potroši više od 40 kilograma svinjetine.

Izvor: TANJUG, http://www.021.rs/

 

Остави коментар

Проверите да ли сте унели све потребне информације где је назначено (*). HTML код није дозвољен.

  1. Popularno
  2. Aktuelno
  3. Komentari

 

Kalendar

« Децембар 2018 »
Пон Уто Сре Чет Пет Суб Нед
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31