Ilustracija: Med u buradima spreman za Italiju Ilustracija: Med u buradima spreman za Italiju

Evo kojim tempom će se izvoziti med u Italiju Истакнут

Аутор  jan 23, 2021

Srbija je pre neki dan prvi put izvezla 20.880 kilogarama meda na italijansko tržište, a u planu je izvoz još tri-četiri šlepera bagremovog meda, rekao je predsednik Saveza pčelarskih organizacija Srbije (SPOS) Rodoljub Živadinović.

- Pre pre dva dana za Italiju je otišao jedan šleper sa buradima bagremovog meda. Za 15-tak dana ide još jedan, a potom još dva-tri šlepera, od kojih svaki ima po 20.880 kilograma meda - rekao je Živadinović.

On naglašava da je bagremov med, koji je izvezen u Italiju po ceni od 800 dinara po kilogramu, vrhunskog kvaliteta i sadrži 43 odsto polena bagrema, iako je zakonski minimum odsto. On je podsetio da je SPOS nedavno uveo Halal standard neophodan za izvoz meda u muslimanske zemlje, a u planu je izvoz na mnoga tržišta u svetu, među kojima je i Kina.

Živadinović je rekao da su u toku pregovori sa Kinom, koja uvozi kvalitetan med, uprkos tome što je veliki izvoznik meda.

-Kina ima pet miliona milijardera koji traže vrhunsku hranu svih tipova. Trenutno pregovaramo da vidimo da ove sezone, ako bude meda, izvezemo u Kinu - kaže Živadinović i dodao da bagremov med čini više od polovine prinosa srpskog meda.

Prethodna sezona je, kaže, bila loša i prinos smanjen za 80 odsto u odnosu na prosek, a ono što se sada izvozi su zalihe meda iz 2019. godine.

- Preostale su male količine meda, uopravo ih izvozimo. Čim krene sezona očekujemo da će biti bolje. Najveće tržiste za nas je EU, a spremamo se i za arapsko tržiste - rekao je Živadinović.

On je naveo da je u toku velika akcija na suzbijanju falsifikovanog meda na trižištu Srbije.

-Pozvali smo pčelare i potorošače da prijave svaki sumnjivi med. Te informacije prenosimo veterinarskoj inspekčiji. Imamo već neke rezultate - rekao je  Živadinović i naglasio da je SPOS dobio prijave o neispravnosti meda za više od 500 maloprodajnih objekata.

- Uvek kada je loša godina falsifikatori to iskoriste i plasiraju falsifikate koji lako padaju na analizi - naglasio je Živadinović.

Izvor:https://www.alo.rs/vesti/drustvo/proizvodnja-meda-izvoz-italija-rusija-bagremov-med/377421/vest

Остави коментар

Проверите да ли сте унели све потребне информације где је назначено (*). HTML код није дозвољен.

  1. Popularno
  2. Aktuelno
  3. Komentari

 

Kalendar

« Март 2021 »
Пон Уто Сре Чет Пет Суб Нед
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31