Pčelinjak Pčelinjak Olivera

Iskustva pčelara koja treba znati kako od početka paše Истакнут

Аутор  mar 26, 2018

Kada nema pčelinje paše, nema ni lučenja nektara, a zatim nema ni meda. Količina unesenog nektara, pa tako i dobijeni med zavisi od više činilaca :

  • Količine medonosnog bilja dostupnog pčelama – koliko će pčele sakupiti i u košnicu uneti nektara zavisi od odnosa količine medonosnog bilja do kojeg pčele mogu dopreti i broja pčelinjih zajednica koje racionalno mogu sakupiti izlučeni nektar;
  • Intenziteta lučenja nektara (biljaka) – od intenziteta lučenja nektara zavisi i koliko će pčele provesti vremena dok se ne napuni medni želudac, zatim koliko će puta u toku dana doći u kopnicu sa tovarom nektara;
  • Trajanje lučenja nektara – izlučivanje nektara traje od potpunog otvaranja cveta pa do njegovog oprašivanja. Onda kada cvetni prah dospe na žig tučka cveta, tj. čim se izvrši oprašivanje, nektarije prestaju da izlučuju nektar. Nektar koji se pri oprašivanju nađe u cvetu upija se nazad u nektarije. Postoji problem prenaseljenosti koji nastaje zbog velikog broja pčela, brzo dolazi do oplodnje i prestanka lučenja nektara. To dalje znači, što je duže vreme od otvaranja cveta do oprašivanja, duže će trajati lučenje nektara;
  • Mogućnosti iskorišćavanja nektara od strane pčela – izlučeni nektar pčele ne mogu uvek da iskoriste. Postoje razlozi osim vremenskih uslova od kojih zavisi mogućnost iskorišćavanja nektara. Nektar najvećeg broja nektaronosnih biljaka je dostupan, ali ima i cvetova do čijeg nektara pčele teško dolaze zbog dubine cvetova (kao npr. crvena detelina, kravarica). Najpogodniji tereni za iskorišćavanje pčelinje paše su kompleksi medonosnog bilja zaštićeni od vetrova, u dolinama planina i pored reka, gde jelučenje nektara veće, a njegovo isušivanje manje;
  • Udaljenosti medonosnog bilja od pčelinjaka – udaljenost biljaka koje luče nektar od pčelinjaka veoma je važan činilac za postizanje većih prinosa meda. Smatra se da je koristan let pčele do dva kilometra. Dužina boravka pčele van košnice radi sakupljanja nektara zavisi od količine nektara u cvetovima biljaka, od količine cvetova koji luče nektar, od količine pčela na tom području i od mogućnosti da pčele iz cvetova koriste nektar. Ukoliko je izvorište nektara bliže pčelinjaku, ako je lučenje nektara obilnije, ako je pčelama pristupačniji, pčele će utrošiti manje hrane da bi nadoknadile utrošenu energiju, napraviće više letova za nektar, pa će ga time više i uneti.

Medišni prostor se može povećati a da se ne povećava zapremina medišta. To se može postići razređivanjem okvira u medištu, čime  se povećava ekonomičnost pčelarenja.

Ograničavanje matice u leženju može biti od strane pčela, koje možemo nazvati priorodnim ograničavanjem, ili od strane pčelara, to jest – neprirodno ili veštačko ograničavanje.

Maticu pčele ograničavaju svesno, a to je kada hoće da se roje, kada nemaju zaliha hrane ili nema unosa nektara ili polena, pa se kod njih javi ,,instinkt ekonomije hrane''. To predstavlja oblik prirodnog ograničavanja matice, a drugi oblik je ,,nesvesno ograničavanje'', kada je veliki unos nektara ili cvetnog praga pa je njima oblokiraju. 

Prirodno ograničavanje matice u leženju nije poželjno, jer svaki oblik ovog ograničavanja utiče na razvoj pčelinje zajednice i ukupan prinos meda.

 

AgroBiznis magazin

Ukoliko o ovim temama želite da budete redovno informisani, pretplatite se na AgroBiznis magazin. Godišnja pretplata je samo 1800,00 dinara i uključuje 12 izdanja i sve poštanske troškove. Prijavite se putem telefona 011/4052-117, 060/0712-350 ili na imejl Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.. U toku je akcija, svaki novi pretplatnik dobija poklon iznenađenja. Za više informacija o našim posebnim izdanjima PČELARSKI PODSETNIK, kao i LEKOVITO BILJE posetite www.agrobiznis.rs.

 

 

Последњи пут измењено ponedeljak, 26 mart 2018 13:39

Остави коментар

Проверите да ли сте унели све потребне информације где је назначено (*). HTML код није дозвољен.

  1. Popularno
  2. Aktuelno
  3. Komentari

 

Kalendar

« Септембар 2020 »
Пон Уто Сре Чет Пет Суб Нед
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30