Ilustracija: Jedna ovca daje litar mleka dnevno Ilustracija: Jedna ovca daje litar mleka dnevno

Sve o pravljenju i isplativosti ovčjeg sira Истакнут

Аутор  maj 31, 2020

Kod pravljenja ovčijeg sira potrebno je manje sirišta i dobija se manje surutke, a više grude. U odnosu na kravlje mleko, ovčije je masnije, kad se kuva može da zagori brzo ako se ne vodi računa. Ovčiji sir je zreliji, masniji i boljeg kvaliteta, tvrdi Milijana Joksimović iz sela Bobova. U poslednjih desetak godina u valjevskom kraju znatno je povećan broj grla ovaca, pa je prema poslednjim podacima Republičkog zavoda za statistiku koji su prikupljeni u Anketi poljoprivrede na teritoriji Kolubarskog okruga oko 71.000 ovaca. Od tog broja oko 12.000 je umatičenih.

Interesovanje za ovaj vid stočarstva podstaknut je i prirodnim uslovima, klimom, reljefom i brojnim pašnjacima koji se mogu iskoristiti da se meštani ovih krajeva bave ovčarstvom. Pored plasmana jagnjećeg mesa, uzgoja ovaca za priplod, dodatnu zaradu mogao bi doneti ovčiji sir i kajmak, koji je, relativno malo zastupljen u ishrani.Milijana Joksimović iz sela Bobova više od jedne decenije bavi se proizvodnjom ovčijeg sira.

"Dugo godina gajimo ovce, a od 2001. smo se odlučili da se time ozbiljnije pozabavimo. Želja nam je bila da se bavimo ovčarstvom, da povećamo stado koje smo imali i konkurisali smo za program USAID kroz koji smo dobili 21 dvisku sjeničke rase. Nije bilo lako vreme, 2007. godine sam prestala da muzem krave i praktično smo ostali bez mleka i mlečnih proizvoda. Onda sam od komšinice videla da ona muze ovce i to je bio neki naš novi početak", priseća se Milijana i kaže da su tako rešili da krenu u proizvodnju ovčijeg sira.Vremenom, stado na imanju Joksimovića povećalo se na 40 umatičenih ovaca. U periodu kada je počeo da se povećava broj i da se jagnje, nastala je pauza u pravljenju ovčijeg sira kako se ne bi ovce iscrpljivale.

"Pre četiri godine smo napravili pauzu u proizvodnji sira, jer smo imali mlade dviske kod kojih je rađena sinhronizacija estrusa, pa je bilo previše da se one muzu s obzirom da su se jagnjile tri puta u periodu od dve godine i samo bi se iscrpljivale da smo nastavili i da ih muzemo. Sada smo ušli u ritam jagnjenja, ne kod svih istovremeno i to nam je omogućilo da ove godine ponovo počnem da pravim sir", kaže Milijana u čijem gazdinstvu trenutno muzu 15 ovaca.U zavisnosti od perioda laktacije, jedna ovca može dati i do litar mleka. Sada namuzem šest do sedam litara mleka dnevno svakog dana. Za pripremu jednog kilograma ovčijeg sira, potrebno je dva i po litra mleka."Mlečnost ovaca nije na maksimumu jer, kako kaže Milijana, one su se ojagnjile pre dva i po meseca i sad se nalaze u fazi takozvanog zasušivanja. Dodaje i da se proces dobijanja ovčijeg sira ne razlikuje od dobijanja sira od kravljeg mleka.

"Kod pravljenja ovčijeg sira potrebno je manje sirišta i dobija se manje surutke, a više grude. U odnosu na kravlje mleko, ovčije je masnije, kad se kuva može da zagori brzo ako se ne vodi računa. Ovčiji sir je zreliji, masniji i boljeg kvaliteta", tvrdi Milijana. Kvalitet ovčijeg mleka zavisi prvenstveno od ispaše, a ovi krajevi nude kvalitetne pašnjake koji nisu ekološki zagađeni. Veoma važna za ishranu ovaca je i lucerka, a koristi se i seno, žito i koncentrati. Za sada, naša sagovornica svoj sir prodaje u Valjevu i okolnim mestima u Kolubarskom okrugu.

"U sadašnjim uslovima mogu da proizvedem oko 10 kilograma ovčijeg sira nedeljno. To podmiruje potrebe u našem domaćinstvu i ostaje mi i za prodaju. Cena je 500 dinara za kilogram i to je zadovoljavajuća cena. Ovčiji sir se sve više traži, ima kupaca i mogu biti zadovoljna da i na taj način se obezbedi neka zarada, da to ne budu samo jaganjci i vuna. Planiramo da povećamo stado na 50 grla, ne možemo više, jer treba obezbediti hranu tokom zime."

Izvor:https://www.agroklub.rs/prehrambena-industrija/isplativo-pravljenje-ovcijeg-sira-500-dinara-za-kilogram/60317/

Остави коментар

Проверите да ли сте унели све потребне информације где је назначено (*). HTML код није дозвољен.

  1. Popularno
  2. Aktuelno
  3. Komentari

 

Kalendar

« Новембар 2020 »
Пон Уто Сре Чет Пет Суб Нед
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30