Romanovska rasa ovaca u Srbiji Истакнут

Аутор  jan 08, 2016

Prethodne godine po prvi put u novijoj istoriji je zvanično uvezena Romanovska rasa ovaca u Srbiju. Na farmu u Kuzminu je stigao veći broj elitnih grla iz više krvnih linija raspoređenih u preko 20 rodova. Ova grla će biti raspoređena na četiri farme u Srbiji koje su u vlasništvu članova Srpsko-ruskog centra za ovčarstvo i romanovsku rasu ovaca. Članovi i saradnici ovog Centra su odgajivači i ljudi iz sveta ovčarstva iz celog sveta.

Kako se radi o rasi koju karakterišu visoka plodnost, ranostasnost i velika vitalnost jagnjadi, ova ovca je u zemlji svog porekla, kao i u zemljama u koje je tokom istorije stigla dobila i „carski“ epitet. Veoma je otporna na bolesti, niske temperature i ekstremnije paragenetske faktore.

Njihova „krv“ sakupljana je širom sveta i sam krem je došao u Srbiju,  krvne linije se takođe razlikuju i po fenotipu. U toplijim delovima Ruske Federacije, u kojoj je ova rasa nastala, karakteriše ih „rubin boja“, za razliku od severniji krajeva gde je dominantna crna. Prema Aziji, Kazahstanu, „carska“ ima jače i runo, dok, recimo, češke krvne linije imaju duže repove i jaču, krupniju konstituciju, ali i to je rezultat selekcije na veći prirast i mesnatost, objašnjava nam  Vladimir Dobrašinović jedan od odgajivača i članova Centra.

Godišnje romanovska ovca na svet obično donese između pet i deset jagnjadi u dva jagnjenja zbog čega se ubraja u najplodniju rasu na svetu. Rekord je 12 živorođenih jagnjadi u jednom leglu, a njeno uključivanje u oplemenjivanje  domaćih  rasa radi povećanja plodnosti i produktivnosti njihovih potomaka, u značajnoj meri popraviće njihove odlike i stvoriti uslov za razvoj srpskog ovčarstva koje je, kako je bilo reči u Kuzminu, u drastičnom opadanju i pored sve većeg interesovanja za jagnjeće i ovčije meso, kako u Srbiji, tako i u Evropi i svetu.

Ideja koja je praktično ispitana na više farmi u svetu a pod kontrolom ovog Centra je da se naprave porodične farme sa 120 ovaca majki, meleza Romanovskih ovnova i autohtonih ovaca sa podneblja gde se farma nalazi. Takva farma bi sa prosečnom plodnošću od 3 jagnjeta po ovci godišnje zahvaljujući genetici Romanovskih ovaca mogla da obezbedi egzistenciju jedne porodice.

Od januara 2015. godine je u oba Uzgajivačka programa, i u Srbiji i u Ap Vojvodina, Romanovska rasa ovaca priznata je kao rasa na našim prostorima i uvrštena u oba odgajivačka programa. Sada je ove ovce moguće matičiti i ostvarivati subvencije na njih. Mi, koji se bavimo odgojem ove rase, ovo smatramo istorijskim za ovu rasu na našim prostorima.

Po prvi put ove godine 27. juna je na farmi u Kuzminu rađeno licenciranje ovnova Romanovske rase ovaca u Srbiji. Profesinalan pristup selekciji i struci matične službe Agrotima pre svega, zatim selekcinara iz Regionalne odg. organizacije, kao instituta i deparmana za stočarstvo su iznad svakog svetskog nivao i za svaku pohvalu.

Gospođa Marina Vladilenovna, vodeći Ruski selekcionar u svom autorskom tekstu navodi da su stada elitnih produktivnih ovaca, u strogo kontrolisanim uslovima pod selekcijskim nadzorom (zvanično potvrdjeni rezultati), dala najbolje rezultate kod Srba. Najplodnija ovca na svetu u našem je posedu i dala je 11 jagnjadi u dva jagnjenja za godinu dana. Mi smo ponosni na to i nastavljamo dalje u širenju populacije elitnih ovaca  u Srbiji, promociji rase i očuvanju svih rasnih odlika Carske ovce na način kakav ona zaslužuje.

 

 

 

Последњи пут измењено utorak, 02 februar 2016 06:55

5 Коментара

 • Kristijan
  Линк коментара Kristijan subota, 28 januar 2017 22:49

  Gde mogu nabaviti romanovsku omaticenu jagnjad 100 % krvi i koja je cena ?

  Odgovor redakcije:
  Obratite se udruzenju proizvodjaca ove rase ovaca. Imate ih na facebook-u

 • Jovan
  Линк коментара Jovan četvrtak, 29 decembar 2016 15:35

  Zanima me odakle su uvezli veliki broj iz toliko rodova.....
  Vec godinama trazim sto iz evrope,sto iz kanade,i veoma ej tesko doci do cistog grla potvrdjenog DNk analizom i iz vise linija...
  Sve vise sumnjam u bilo kakvu ozbiljnu pricu,bez vijorenja politickih zastava i pobornika ideje da kod bas sve najbolje u najkracem roku sa najvecim rastom....
  kod nas nema ciste rase u vecem broju...sve melezi i lov u mutnom...

 • igor
  Линк коментара igor sreda, 03 februar 2016 04:36

  dali ima na prodaju miska jagnjad, i koja je cena, pozzz

 • romanoff
  Линк коментара romanoff utorak, 02 februar 2016 16:18

  Elitna grla do juce su svi imali meleze parene u srodstvu. Prevaranti klasicni svi iz tog tima do jednog. Kakava elitna grla i odakle je ta elita kupljena. Koji svetski odgajivaci, da li imaju ti odgajivaci imena da ih pitamo odakle su vam grla? Najbolji rezultati kod srba, kakvi prodavci magle.

 • spale
  Линк коментара spale ponedeljak, 01 februar 2016 20:15

  Pozdrav,razmisljam o nabavci romanovskih ovaca,pa me interesuje kako da znam koje su cistokrvne

Остави коментар

Проверите да ли сте унели све потребне информације где је назначено (*). HTML код није дозвољен.

 1. Popularno
 2. Aktuelno
 3. Komentari

 

Kalendar

« Новембар 2018 »
Пон Уто Сре Чет Пет Суб Нед
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30