Pravilnom ishranom do zdravih svinja i živine Danijel

Pravilnom ishranom do zdravih svinja i živine Истакнут

Аутор  apr 20, 2016

Visoka produktivnost je primarni cilj modernog stočarstva, a efikasnost sa kojom je hranljiva bio-masa pretvorena u namirnice životinjskog porekla najvažniji je njen pokazatelj. Visok stepen efikasnosti može se postići samo sa zdravom životinjskom populacijom. Glavni preduslov je da su organi za varenje potpuno funkcionalni. Stoga se probavne smetnje kod životinja ubrajaju u najrizičnije faktore za produktivnost stočarstva. 

Bolesti koje izazivaju dijareju često se pojavljuju i zahtevaju veterinarsko lečenje. Lečenje predstavlja trošak za vlasnika životinje, a takođe odlaže i proces proizvodnje. Uz sve to, problem predstavlja niska tolerancija potrošača kada je reč o korišćenju lekova u stočarstvu.

Nije samo pitanje kako izbeći obimne i eksterne vidljive smetnje organa za varenje, poput dijareje, već se što ranije preventivno moraju odstraniti sve stresne situacije probavnog sistema. To ne samo što pomaže u sprečavanju akutne dijareje, koju prati neophodna upotreba lekova, već doprinosi i poboljšanju performansi stoke u manjim, često neprimećenim poremećajima probavnog sistema. Zbog toga ishranu životinja treba da prati niz mera koje će biti navedene u daljem tekstu.

Struktura hrane i intestinalno zdravlje

Hranljivi sastojci koji se koriste u prehrani su veoma fino izmleveni. Razlog zbog koga se hraniva toliko sitne jeste povećanje površine koja pogoduje enzimima koji olakšavaju varenje hrane. S druge strane, studije rađene poslednjih godina pokazuju i neke negativne efekte previše usitnjene hrane na zdravlje životinja.

Kao prvi primer, mogao bi da se navede dobro poznati problem stomačnih čireva svinja. Čireve prouzrokuje dugoročno trenje čestica hrane u sluznici želuca. Ovaj problem je apostrofiran pre nekoliko godina, sa preporukom da čestice prečnika većeg od 1 mm treba da čine najmanje 30 % ukupne svinjske ishrane.

Grublja struktura hrane takođe može povoljno delovati na intestinalno zdravlje: rezultati pokazuju da grublja struktura hrane smanjuje rasprostranjenost salmonele kod prasadi i svinja za klanje (finishing pigs). Takva hrana povećava veličinu organa za varenje. Povećava se površina apsorpcije kao i kapacitet unosa hrane. S druge strane, uvećanje organa za varenje u odnosu na celo telo životinje, može da UTIČE NA PRETVARANJE ISHRANE PRINOS OD KLANJA.

Zbog svega navedenog, kada je ishrana u pitanju, javlja se konflikt između blagostanja životinje, njenog zdravlja, stabilnosti organa za varenje i ekonomske isplativosti u stočarstvu.

Organske kiseline

Organske kiseline se već neko vreme koriste kao dodaci ishrani životinja, najčešće zbog njihovog pozitivnog efekta konzervansa za životinjsku ishranu. Kao dodatak, organske kiseline mogu da poboljšaju zdravlje probavnog sistema, a time i performanse životinje.

U svinjarstvu, najbolji rezultati primećuju se u prvim nedeljama nakon odvikavanja ??OD ČEGA? od majčinog mleka ?. Tokom tog perioda smetnje probavnog sistema su česte, zato što je IMUNA ZAŠTITA KOJA SE DOBIJA PREKO KRMAČINOG MLEKA NEUPOTREBLJIVA, A IMUNA ZAŠTITA (? zato što izostaje imuna zaštita koja se dobija preko majčinog mleka, a imunitet mladih još nije u potpunosti razvijen?)  nije u potpunosti razvijena.

Organske kiseline razvijaju efekte za promovisanje zdravlja na nekoliko nivoa. Prvo, pomažu za brzo zakiseljavanje sadržaja želuca, na taj način doprinose smanjenju klica u himusu na tranziciji iz stomaka u dvanaestopalačno crevo. Dalje, organske kiseline imaju bakteriološko dejstvo pri hemijskim uslovima prisutnim u tankom crevu. Smanjuju bakterije u telu životinje i povećavaju sposobnost upijanja hranljivih sastojaka. Efekat je delimično pozitivan na varenje esencijalnih amino-kiselina, značajan deo koji metabolišu mikroorganizami u tankom crevu i mogu da se konvertuju u biogene amine. Sprečavanje ovog sloma povećava količinu esencijalnih hranljivih materija upijenih iz hraniva, a istovremeno smanjuje stvaranje neželjenih mikroba metabolita. Dodatno, dokazano je da organske kiseline ohrabruju proliferaciju intestinalnih ćelija i povećavaju površinu za upijanje (apsorbovanje).

Potencijal organskih kiselina da povećaju performanse životinje dobro je dokumentovan u literaturi. Na primer, kod prasića se težina dnevno povećava za 8–20 %, a povećanje RACIJA KONVERZIJE HRANE kreće se od 3 % do 8 %. Ovi efekti deluju i na starije životinje, ali u manjem obimu.

Soli u organskim kiselinama takođe imaju bakterijski efekat u digestivnom traktu, a njihova primena nudi i dodatne beneficije. Lakše se koriste, doziraju se preciznije i manje su korozivne. Korišćenje premaza organskih kiselina doprinosi sporijem upijanju. Time organska kiselina u ileumu, slepom crevu i debelom crevu životinje može značajno da se poveća.

Zašto je efikasniji način osemenjavanja svinja veštačko osemenjavanje? Pogledajte sledeći link: http://www.agropress.org.rs/lat/rubrike/stocarstvo/veterina/item/916-znacaj-vestackog-osemenjavanja-kod-svinja

 

Последњи пут измењено sreda, 20 april 2016 06:29

Остави коментар

Проверите да ли сте унели све потребне информације где је назначено (*). HTML код није дозвољен.

  1. Popularno
  2. Aktuelno
  3. Komentari

 

Kalendar

« Децембар 2018 »
Пон Уто Сре Чет Пет Суб Нед
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31