Kako se preživljava sa 13 krava Danijel

Kako se preživljava sa 13 krava Истакнут

Аутор  apr 12, 2016

Paune su na obema obalama Paunske Reke, gde su seoske kuće po krajevima u pravilan krug poređane, kome bi centar bili crkva i seosko groblje. Selo se sa svih strana spušta sredini, a s krajeva je uzdignuto. Glavnije uzvišice su na kraju sela, a po njima su i seoske kuće: Grablje do Mrčića, Lipe i Boblija do Đurđevca, Sotona do Robaja, Carina do Žabara, Žubor do Klinaca, Šobot u selu i Orlovac do Beloševca.

Paune obiluju izvorima. Svaki kraj sela ima svoje izvore, kojima se služe za svakovrsnu upotrebu. Glavniji su izvori: Anđelijina Voda u Žuberu, Vrelo u Šobotu, Isailova Voda u Gogićima, Cvetkovac u sredini sela, Pribaš, Vodice i Stublina na Bobliji i Sotona u Lepenici. Pojedinci imaju svojih bunara. Od tekućih voda su: Lepenica, koja prolazi kroz južni krečnjački deo ovog sela, čije su obale krševite i strme a bregovi prepuni vrtačama raznolikog oblika. Ispod Žubera s klinačke strane teče rečica Lipnica, do pod Orlovac i kad okrene teći na istok, onda ulazi u ovo selo. Lipnica od izvora do ušća Vrela presušuje, a kad primi Paunsko Vrelo onda se naziva Paunska Reka i ne presušuje. U Reku s desne strane uliva se potok Rakovik, koji dolazi iz Kotline i postaje od nekoliko izvora i bara i u sebe prima vodu iz jedne nepresušne bare, koja se zove Slatina i koja se nalazi pod Lipama. Zatim u Reku uliva se sa iste strane i nepresušni potok Bukovik, koji se cedi opet iz nekih bara i izvora ispod istočnog kraja Šobota.

 

Na farmi Mitrovića u valjevskom selu Paune je 13 muznih krava simentalske rase. Tu je jos 10 junica koje gaje za zapat, što im, kako kažu, pojeftinjuje samu proizvodnju. Prošle godine mlekarama je isporučeno 60.000 sirovog mleka.

Vladimir Mitrović priča da se stočarstvom i proizvodnjom mleka bavi već nekoliko generacija u njihovoj porodici i da nisu ni pokušavali da se preorijentišu na neku drugu granu poljoprivrede.

- Ovo je težak posao i mnogi beže od ove proizvodnje, jer je došlo vreme kada treba više raditi i ulagati  a prihodi su isti već nekoliko godina. Poslednje tri godine što se tiče vremenskih uslova i proizvodnje stočne hrane su bile teške, pa kada se pogleda, neka druga proizvodnja je možda isplativija od mlekarstva. Ipak, ovo je zapat koji se ne može odgajiti za godinu ili dve dana i ovde su uložene godine rada i truda i teško je sve to promeniti preko noći. U ovom poslu ima ljubavi, hrabrosti pa i ludosti, priča Vladimir.

Mišljenja je da neće doći do nekog značajnijih pomaka u ovoj proizvodnji, jer iako ima dobrih proizvođača mleka u valjevskim selima, sumnja da je neko od njih spremam na značajnije povećanje broja muznih krava.

U valjevskim selima govedarstvo je najrazvijenija grana. Broj grla je u padu poslednjih decenija i sada je to 19.655 krava i junica pretežno simentalske rase ili domaće šareno u tipu simentalca. Pre tri decenije bilo je 37.380 goveda od čega je ženskih priplodnih grla 19.700. Već 1990. godine dolazi do pada kada je u valjevskom kraju uzgajano 33.700 goveda.

Radosav Vujić iz Poljoprivredne stručne i savetodavne službe Valjevo, kaže da je na smanjenje broja muznih krava i junica u valjevskim selima pre svega uticalo gašenje zadruga koje su postojale skoro u svakom selu, kao i klanica i dve mlekare koje su uspešno radile u ovom kraju sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka.

- Mlekare koje su kasnije počele otkup mleka na ovom području pred proizvođače su postavile strože uslove i standarde, što se pre svega odnosi kako na količinu tako i na sam kvalitet proizvedenog mleka. Te uslove nisu mogli da ispune mali proizvođači kojih je na ovom području najviše i koji imaju od tri do pet krava, pa  su ih velike mlekare otpisale. S druge strane kaže, manji otkupljivači imaju manje kriterijume po pitanju kvaliteta ali zato za litar mleka plaćaju od 18 do 22 dinara, navodi Vujić i dodaje da je sve to uticalo da dođe do smanjenja stočnog fonda.

Mleko je inače sektor koji donosi najvišu vrednost primarne proizvodnje, međutim znatna količina mleka se ne predaje mlekarama, već se prerađuje u tradicionalne mlečne proizvode.

Na farmama u valjevskim selima prosečna proizvodnja mleka kreće se od 4.000 do 6.000 litara mleka a na pojedinim čak i preko 6.500 litara, što su prema oceni Vladice Ivanovića, iz Zemljoradničke zadruge "ZOON", veoma dobri rezultati pre svega gledajući uslove u kojima se radi, otkupnu cenu mleka i visinu subvencije koje dobijaju proizvođači.

- Dugoročno gledano može se očekivati dalji pad broja proizvođača koji predaju mleko a povećanje količine proizvedenog mleka. To znači da će kod većih proizvođača doći do povećanja proizvodnje ali uz uslov da država pomogne primarnu proizvodnju kroz subvencije i regres - kaže Ivanović.

Dodaje da su se ekonomski uslovi poslovanja drastično izmenili u poslednjih deset godina i da su naši odgajivaci prinuđeni kao i njihove kolege u Evropi da povećavaju broj krava a uz to i produktivnost. Na to su prema njegovim rečima pre svega uticali inputi jer je ratarska proizvodnja u našoj zemlji opterećena visokim cenama dizel goriva, semenskog materijala i đubriva.

- Pojedine analize pokazuju da su farme koje imaju preko 20 krava morale da po grlu povećaju proizvodnju preko 600 litara kako bi po jedinici proizvoda ostvarile istu dobit, dok je na  farmama koje imaju preko 10 krava ta proizvodnja morala da bude skoro 1000 litara. To znači da proizvođači koji su pre osam godina imali 8 krava sada za isti prihod moraju da gaje deset krava - kaže Ivanović.

Od 3.956 gazdinstava koja se bave ovom proizvodnjom najviše je onih koja imaju od 3 do 9 grla njih 1.865, zatim slede ona sa jednom ili dve krave takvih je 1.690. Što se tiče većih farmi 51 poljoprivrednik ima od 30 do 50 grla, na 48 farmi broj krava se kreće od 20 do 30, 21 farmer ima od 50 do 100 grla dok samo na tri farme u valjevskom kraju ima 100 i više grla.

 

Остави коментар

Проверите да ли сте унели све потребне информације где је назначено (*). HTML код није дозвољен.

  1. Popularno
  2. Aktuelno
  3. Komentari

 

Kalendar

« Децембар 2018 »
Пон Уто Сре Чет Пет Суб Нед
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31