Ilustracija: Vodite računa da krave uvek imaju dovoljno vode Ilustracija: Vodite računa da krave uvek imaju dovoljno vode

Upozorenje stočarima: Zbog ovoga može da vam ugine stoka Истакнут

Аутор  apr 23, 2020

Kod uzgoja domaćih životinja, ne sme se zanemariti značaj vode u svakodnevnom režimu ishrane. Odgovarajuće količine kvalitetne i zdravstveno ispravne vode, jednako su važne kao i dobro izbalansiran obrok, jer neposredno utiču na proizvodnju. Svakodnevne potrebe razlikuju se u zavisnosti od vrste stoke, raspoložive hrane kao i uslova sredine u kojoj se nalazi. Vodu životinje dobijaju i kroz metabolitičke procese i to je onda takozvana metabolička voda i ona se oslobođa oksidacijom masti, ugljenih hidrata i proteina. Kod goveda potrebe dnevne metaboličke vode mogu da iznose i do tri litra, kako navode u PSSRS.

U uslovima uzgoja preživara, odnosno, u područijima siromašne vegetacije, suše i kraških terena, javljaju se i veći problemi sa napajanjem. U brdsko - planinskim sredinama, pojilišta su uglavnom prirodne izvori i lokve vode, koje se nalaze na mestu zemlje sa nepropusnim slojem gline. Tu stoka najčešće i uđe u vodu prilikom pojenja i na taj način je i zagađuje. Za vreme letnjih meseci i pri visokim temperaturama, često dolazi i do isušivanja ovih rezervoara vode, ali i do gubitka vegetacije.

Značajan izvor vode su pašnjaci jer su bogati sočnom, zelenom masom. Ipak, za odgovarajući uzgoj, pored zelene mase, potrebna je i dostupna sveža voda za životinje. Ako su mesta za napajanje daleko, tada će životinje ređe da piju vodu, što dovodi do usporenog varenja zelene mase, osećaj sitosti traje duže, a samim tim smanjuje se i ispaša. Sve ovo uzrokuje manji prirast kod mlađih grla.

Kada je reč o proizvodnji mleka, za jedan litar kravama treba u proseku pet litara vode, odgovarajućeg kvaliteta. Ako su pojlišta blizu, stoka će se napajati onoliko koliko joj treba. Suva hraniva, poput sena, hrane bogate celulozom i proteinima, traže veće količine vode, kako bi mogle što bolje da se svare. Takođe i vrsta životinje određuje potrebe za vodom. Grla koja imaju tečni izmet, zahtevaju veće količine vode od onih sa suvim i već formiranim. Zatim, stoka koja je u intenzivnom uzgoju ima veće potrebe. Životinjama koje se još uvek razvijaju, nedovoljno snabdevanje može izazvati i ozbiljne poremećaje u organizmu.

Samo telo već sadrži od 50 do 70 odsto vode i ako izgubi samo 10 odsto od te vrednosti, nastupiće smrt. Isto tako, ukoliko se konzumira suva hrana, smrt nastupa vrlo brzo. Bez prisustva dovoljno vode, u organizmu se ne mogu nesmetano odvijati procesi metabolizma, koji su potrebni za normalno funkcionisanje organizma.

Izvor:https://www.agroklub.rs/stocarstvo/smanjenje-u-snabdevanju-stoke-vodom-moze-izazvati-smrt/59365/

Остави коментар

Проверите да ли сте унели све потребне информације где је назначено (*). HTML код није дозвољен.

  1. Popularno
  2. Aktuelno
  3. Komentari

 

Kalendar

« Октобар 2020 »
Пон Уто Сре Чет Пет Суб Нед
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31