Ilustracija: Iz arhive Agrobiznis magazina Ilustracija: Iz arhive Agrobiznis magazina

Stočari iz Svilajnca došli po nagrade na novosadski Sajam poljoprivrede Истакнут

Аутор  maj 10, 2019

Stočari Svilajnca će na 86. Međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu, koji počinje sutra, učestvovati s 25 junica simentalske pasmine i dva konja lipicanera, rekao je predsednik Skupštine opštine Vladan Rajković.

"Na sajmu smo najjači i po broju i po kvalitetu grla, i očekujemo, kao i ranijih godina, najviše nagrade", rekao je Rajković.

Stočari Resave su među najtrofejnijima na dosadašnjim Međunarodnom sajmu poljoprivrede u Novom Sadu, a odlažak finansira Skupština opštine iz budžeta u „okviru podrške i doprinosa razvoju stočarstva i posticaj za ostvarivanje uspešnih rezultata i u budućnosti“.

Uzgajivači goveda simenatlske pasmine iz Resave, na ovom sajmu su, posebno bili uspešni i nagrađeni za izlaganje junica simentalske pasmine i kolekicije od po pet elitnih grla.

Tri godine za redom bili su apsolutni šampioni u govedarstvu Novosadskog sajma, predsednik opštine Svilajnac Predarg Milanović je dobitnik Plakete sajma „za doprinos razvoju stočarstva“ u ovom kraju, dok je opštinska uprava dobitnik Zlatnog šampionskog pehara za izložene junice simentalske pasmine 2013. godine.

Prvi put ove godine na sajmu će, u okviru Nacionalne izložbe stoke, biti i „izložba genetskih potencijala u okviru kojih će se predstaviti autohtone rase neophodne za održavanje biodiverziteta“, saopštili su organizatori sajma.

Tradicija uzgoja goveda simentalske rase na području Svilajnca datira od 1885 .godine a Svilajnčani, sa simentalkama na izložbama i sajmovima učestvuju od 1935.godine, uključujući i grad Tur u Švajcarskoj.

Imaju i svoj Resavski poljoprivredni sajam duže od 50 godina sa izložbom priplodnih goveda simenatlske pasmine i uvršten je, od 1998. godine, u kalendar evropskih i svetskih izložbi i sajmova odlukom Evropskog udruženja odgajivača goveda simenatalske rase, čije je sedište u švajcarskom gradu Colikofen.

Izvor:https://www.dnevnik.rs/ekonomija/poljoprivreda/stocari-resave-u-novom-sadu-s-25-junica-i-dva-lipicanera-10-05-2019

Остави коментар

Проверите да ли сте унели све потребне информације где је назначено (*). HTML код није дозвољен.

  1. Popularno
  2. Aktuelno
  3. Komentari

 

Kalendar

« Јануар 2020 »
Пон Уто Сре Чет Пет Суб Нед
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31