Meso u supermarketu Meso u supermarketu Goran Đaković

Izvoz mesa u Kinu "kiselo grožđe" ili potreba za podsticajima? Истакнут

Аутор  nov 29, 2017

Kada je reč o protokolu o uslovima za izvoz goveđeg mesa u Kinu, koji je potpisan na samitu Kine i 16 zemalja centralne i istočne Evrope u Budimpešti 27. novembra, na marginama istog skupa Nedimović je izjavio da trenutno u Srbiji nema dovoljno goveđeg mesa da bi se obezbedio izvoz u Kinu, ali da se može raditi na tome da se poveća proizvodnja. "Imamo planove za 2018. da se finansijski podstakne proizvodnja goveđeg mesa", rekao je Nedimović novinarima. On je istakao da je za poljoprivrednike u Srbije značajno što je potpisan protokol o izvozu goveđeg mesa jer im je otvoreno tržište.

"Da bi mogli da podstičemo proizvodnju subvencijama moramo da imamo tržište, odnosno mogućnost plasmana. Kad nema tržišta subvencije ne daju rezultat", kazao je Nedmimović. Naveo je primer da su 2005. godine obezbeđeni uslovi za neograničen izvoz jabuka iz Srbije u Rusiju i da je tada prodaja bila 8.000 tona, a danas je 200.000 tona.

Po oceni penizionisanog stručnjaka za poljoprivredu Milana Prostrana, izvoz goveđeg mesa u Kinu je "nerealna priča" jer je u Srbiji uzgoj goveda sa dva miliona grla za poslednjih tridesetak godina pao na 800.000, a i transportni troškovi su preskupi. "Goveđe mesto bi moglo da se izvozi u Kinu samo ako bi Kinezi finansirali uzgoj goveda i u skladu sa svojim običajima obrađivali meso i transportovali ga u svoju zemlju", rekao je Prostran agenciji Beta. Dodao je da Bosna i Hercegovina izvozi govedinu u Tursku ali da transportne troškove plaća Turska. Srbija, prema njegovim rečima, godinama ne može da obezbedi ni izvoz junetine u EU iako je imala kvotu od 10.000 tona, a sada 8.700 tona. "Od te kvote godišnje se u Evropu izveze jedva 1.000 tona", rekao je Prostran. Vlasnik Mesne industrije "Matijević" Petar Matijević rekao je da Srbija nema goveđeg mesa za izvoz i da je njegova farma od 5.000 junadi među malobrojnim velikim farmama. "Prodaja goveđeg mesa jedva se isplati i na domaćem tržištu, a da ne govorim koliko bi trebalo da košta to meso da se plate transportni troškovi i dopremi u Kinu", rekao je Matijević za Betu. Dodao je da ni on ne bi uzgajao goveda da nisu neophodna zbog đubriva za njive koje navodnjava. Govedinu u Kinu može da izvozi, kako je rekao, Australija i Novi Zeland koji stoku uzgajaju na pašnjacima i tako smanjuju troškove proizvodnje, a ne Srbija koja uzgaja junad na farmi, što je dosta skupo.

Da bi smo izvezili meso u Kinu ili bilo gde moramo prestati da podstičemo sketore koji ne samo da ne donose dobit našoj zemlji već predstavljaju indirektno finansiranje EU potrošača. Mi hitno treba da izvršimo zaokret i podstaknemo proizvodnju goveđeg mesa ali i ovčarstvo i kozarstvo a ne da rasipamo novac omaške komentarisao je ovu vest za naš portal urednik Agrobiznis magazina Goran Đaković.

Izvor: Beta

Agrobiznis magazin

Последњи пут измењено četvrtak, 30 novembar 2017 07:12

Остави коментар

Проверите да ли сте унели све потребне информације где је назначено (*). HTML код није дозвољен.

  1. Popularno
  2. Aktuelno
  3. Komentari

 

Kalendar

« Април 2020 »
Пон Уто Сре Чет Пет Суб Нед
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30