Ilustracija: iz arhive Agrobiznis magazina Ilustracija: iz arhive Agrobiznis magazina Milica Lukić

Uticaj suše na stočarsku proizvodnju Истакнут

Аутор  avg 30, 2017

Iako je za 6 meseci, na području Sokolca, mlekarama predato 975.850 litara mleka, za prvih 9 meseci ove godine, očekuje se znatan pad proizvodnje, zbog dugog sušnog perioda, i niza pratećih problema, navode romanijski mlekari.

Na imanju Saše Kapovića, jednog od najvećih proizvođača mleka na području Sokolca, pribojavaju se da će duga suša uzeti svoj danak i u oblasti mlekarstva.

Negova mini-farma u selu Podpećine, nedaleko od Sokolca, broji 8 muznih i nekoliko grla podmlatka, ali beleži osetan pad proizvodnje.

- Posledice suše osetili smo već od jula, a naše krave sada daju manje 5 do 8 litara mleka dnevno po grlu - ističe Kapović.

On navodi da su u ovakvim uslovima jedino povećane masne jedinice u mleku, zbog smanjene količine.

Na svojoj farmi Kapović je, kao i većina mlekara sa ovog područja, već počeo da hrani muzna grla senom sakupljenim za zimsku sezonu, jer se trava na pašnjacima osušila.

- Da nevolja bude veća, oplodnja krava kasni, što je posledica prošlogodišnje pojave oboljenja plavi jezik, pa je time upola smanjena laktacija kod većine muznih grla u odnosu na prošlu godinu - napominje Kapović.

Sa njegovog imanja za 6 meseci ove godine mlekari je prodato ukupno 28.400 litara sirovog mleka i već godinama je 3. na listi najboljih proizvođača na području opštine Sokolac.

Zaradu od mleka na Romaniji, dodatno opterećuje činjenica da proizvođači moraju da izdvajaju i za koncentrovanu hranu, u nedostatku trave na pašnjacima zbog duge suše, napominju u lokalnom Udruženju proizvođača mleka i mesa.

Viši stručni saradnik za oblast poljoprivrede u opštini Sokolac, Slaviša Knežević, saglasan je sa mišljenjem mlekara, da će suša ostaviti dubok trag u proizvodnji mleka, i uvećati troškove njegove proizvodnje u drugom delu godine.

- Istina, u prvih 6 meseci ove godine proizvodnja od 975.850 litara mleka je blago uvećana u odnosu na isti period prošle, koja je bila rekordna sa 951.750 litara, ali će se suša značajno odraziti na proizvodnju u julu, avgustu i septembru - objašnjava Knežević.

On ističe da su vremenske prilike u prvom polugodištu 2017. godine išle na ruku stočarima na ovom području, pa su obezbedili velike količine kvalitetne kabaste hrane, zahvaljujući sve češćoj upotrebi rolo-balera.

Knežević navodi da se proizvodnjom i prodajom mleka na području Sokolca bavi oko 220 poljoprivrednika. On upozorava da broj proizvođača opada, ali da, istovremno, "okrupnjavaju" veliki proizvođači i proizvode sve veće količine mleka.

- Na povećanje proizvodnje mleka, veoma povoljno bi uticala redovna isplata premija iz resornog ministarstva Srpske, koje kasne po nekoliko meseci, ali i neka od mera za ublažavanje posledica ovogodišnje suše - ocenjuje Knežević.

U lokalnom Udruženju proizvođača mleka i mesa ističu da je tokom proteklih pola godine na području ove opštine u otkupu mleka prednjačila bilećka mlekara "Pađeni" sa 777.000 litara, u odnosu na sarajevsku mlekaru "Milkos" sa 198.000 litara.

Najbolji proizvođač mleka na području Sokolca u prvih 6 meseci ove godine je Mile Lizdek sa 56.460 predatih litara. Slede ga Jadranka Kojić sa 29.600 i Tomislav Dobrilović sa 26.000 litara.

Izvor: www.blic.rs

 

Buša je autohtona rasa goveda, koja predstavlja značajan genetski resurs, balkanskog podneblja. Poznata je i pod nazivom domaće planinsko govedo, ili ilirsko govedo. Po proizvodnom tipu, buša spada u kombinovane rase goveda, sa niskim proizvodnim sposobnostima. Međutim, inteziviranjem proizvodnje u govedarstvu, i uvođenjem produktivnijih rasa, izgubio se interes za gajenjem buše. 

Više o pomenutoj temi pročitajte na linku ispod: 

http://www.agropress.org.rs/lat/rubrike/stocarstvo/govedarstvo/item/2903-zaboravljena-rasa-goveda

 

 

Последњи пут измењено sreda, 30 avgust 2017 09:48

Остави коментар

Проверите да ли сте унели све потребне информације где је назначено (*). HTML код није дозвољен.

  1. Popularno
  2. Aktuelno
  3. Komentari

 

Kalendar

« Новембар 2019 »
Пон Уто Сре Чет Пет Суб Нед
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30