Ilustracija: krava Ilustracija: krava Milica Lukić

Stručnjaci upozoravaju! Muzne krave teško podnose vrućinu! Истакнут

Аутор  jul 11, 2017

Negativne posledice visoke temprature počinju već na 25 stepeni kada ove životinje ulažu veliki napor da rashlade telo, a mogu dovesti i do smrti embriona.

Visoke temeperature, koje ovih dana vladaju u Srbiji, kod mlečnih krava mogu dovesti do temperaturnog šoka, smanjenja mleka, a jedan od primarnih efekata je i pogoršanje plodnosti pa smrtnost embriona u prvim danima oplodnje, upozoravaju poljoprivredni stručnjaci Pomoravskog okruga.

Savetodavalac za stočarstvo Poljoprivredne savetodavne stručne službe za Pomoravski okrug u Jagodini Verica Lazarević ističe da "već na temperaturi preko 25 stepeni Celzujsovih krave manje konzumiraju hranu i manje daju mleka zbog napora da rashlade telo".

"Pri temperaturama preko 30 stepeni prinos mleka se često više smanjuje nago sadržaj masti u njemu, a pri ovako visokim temperaturama može doći do povećanja hlorida, smanjenja proteina i laktoze ali i do porasta somatskih ćelija u mleku. Takođe jedan od primarnih efekata je pogoršanje plodnosti krava i česta je smrtnost embriona u prvim danima oplodnje", objasnila je Lazarević.

Lazarević je novinarima u Jagodini rekla da "toplotni stres krave ispoljavaju kada tempoeratura prelazi 27 stepeni a relativna vlažnost vazduha 80 odsto, odnosno kada ova dva parametra dostignu zbir od 107".

Ona je dodala da je "optimalna temperatura za mlečne krave od 10 do 15 stepeni. Zona termičkog konfora za produktivna grla je u rasponu od pet do 21 stepeni i tada nema nepovoljnih efekata na njihovo zdravlje i proizvodnost".

Da bi se ublažilo stanje sa visokim temperaturama, Lazarević preporučuje, da se za krave "obezbedi zasenčenje, koriste ventilatori, tuševi i rashlađivanje vazduha".

"Ne sme se dozvoliti povećanje relativne vlažnosti preko 75 odsto, treba obezbediti dosta sveže vode i konforan prostor za svako grlo", rekla je ona.

Lazarević je podsetila da "toplotni stres utiče na smanjenje konzumiranja hrane i suve materije, i na balans krvnih elektrolita krave" i preporučila stočarima da kravama daju soda bikarbonu 115 do 230 grama dnevno kako bi se olakšalo varenje hrane.

Izvor: www.blic.rs

Остави коментар

Проверите да ли сте унели све потребне информације где је назначено (*). HTML код није дозвољен.

  1. Popularno
  2. Aktuelno
  3. Komentari

 

Kalendar

« Април 2020 »
Пон Уто Сре Чет Пет Суб Нед
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30